Tonicele naturale precum borşul, zerul de lapte şi cidrul de măceşe elimină toxinele acumulate în timpul iernii şi refac echilibrul vitaminic

Primăvara, carenţa vitaminelor şi a mineralelor este frecventă la toate categoriile de vârstă. Anemia este însoţită de oboseală şi de scăderea capacităţii de concentrare. Pentru revigorarea organismului slăbit, fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă trei tonice naturale, renumite pentru efectele lor benefice asupra sănătăţii.

Măceşele sunt tonice excelente şi în plus combat avitaminoza. Doza mare de vitamina C mai ales, apoi B1, B2, E, PP, K, flavonoizi, minerale şi taninuri recomandă măceşele ca pe un medicament valoros pentru: anorexie, alergie, viroze, litiază urinară şi biliară, dar şi pentru creşterea imunităţii.

1 Cidrul de măceşe se prepară punând la macerat, într-o damigeană, un kg de măceşe zdrobite, un kg de zahăr, 500 g lămâi, 20 g drojdie şi 5 l de apă. După şase săptămâni se trage cidrul de pe drojdie. Este bine ca damigeana să aibă un dop prin care trece un furtun pentru a elimina fermenţii. Cidrul va fi tras în sticle ermetic închise. Se consumă câte 50 ml, de trei ori pe zi, timp de o lună.

2 BorŞul, folosit în terapia bolilor nervoase şi endocrine. Produsele de fermentaţie din borş cresc cu 1.000 la sută absorbţia de vitamine B2 din lapte şi cu aproximativ 1.500 la sută absorbţia de piridoxină (vitamina B6) şi vitamina B12. De două decenii este cunoscut faptul că deficienţele de vitamine din grupul B, corelate cu absenţa unor minerale creşte incidenţa bolilor psihice.

Cura de borş are efecte benefice vizibile după primele 5-6 zile de tratament: creşte pofta de mâncare a bolnavului, elimină stările de apatie şi senzaţia de somnolenţă a astenicilor, elimină sensibilitatea la mirosuri puternice (benzină, de exemplu) şi scade dorinţa fumătorilor de a-şi aprinde o ţigară.

Borşul combate glicemia crescută, mahmureala, ţine în frâu migrenele şi se recomandă în curele de slăbire. Timp de şapte zile se consumă borş proaspăt - câte 50 ml combinat cu doi litri de apă plată, zeama de la o lămâie şi trei linguri de miere.

3 Zerul de lapte este excelent pentru stimularea digestiei şi detoxifierea organismului. Curele de slăbit dau rezultate bune folosind zerul de lapte timp de 5-7 zile. În această situaţie se consumă doi litri de zer. În bolile infecţioase: pneumonie, scarlatină, febră tifoidă, gripă, zerul asigură diureza şi descongestionează ficatul. Pentru combaterea constipaţiei, inclusiv la copii, se administrează zer câte 2-3 linguri la patru ore.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment