Echinaceea e o planta originara din America si a ajuns in Europa inca din secolul al XVI-lea. Planta era folosita de triburile amerindiene pentru tratarea infectiilor, a muscaturilor de sarpe, a durerilor abdominale etc. La noi a inceput sa fie folosita cu precadere incepand din anii 80, iar acum se gaseste in magazinele de profil sub forma de tinctura, capsule, unguent.

In ultimii ani, in jurul acestei plante s-a creat imaginea unei potiuni miraculoase, tamaduitoare, cu efecte benefice deosebite pentru organism, capabila sa trateze numeroase boli. Este oare asa, sau mitul din jurul aceste plante este rezultatul marketingului diferitelor companii parafarmaceutice care folosesc extracte din aceasta planta in preparatele lor?

Pe piata exista numeroase produse care contin echinaceea, recomandate de multi pentru stimularea imunitatii si cresterea capacitatii de aparare a organismului impotriva infectiilor. Din acest motiv, preparatele ce contin echinaceea se adreseaza multor boli care au ca element comun scaderea imunitatii organismului.

Tinctura de echinaceea se gaseste la plafar si se recomanda in special in sezonul rece, atunci cand raceala si gripa apar cu precadere. Se mai indica pentru a prevenii si vindeca infectiile virale, infectiile urinare, sau in curele pentru detoxifierea organismului. Se crede ca planta este si un bun antibiotic si are efect cicatrizant. Unguentul de echinaceea este utilizat si de catre cei care sufera de reumatism, pentru masarea zonelor cu probleme si pentru o serie de afectiuni dermatologice.

Parerile medicilor sunt impartite. Studiile efectuate pana in prezent nu au fost relevante, au avut rezultate contradictorii si se asteapta ca pe viitor sa se obtina mai multe dovezi cu privire la proprietatile acestei plante.

Cercetarile recente au aratat ca, intr-adevar, Echinaceea stimuleaza sistemul imunitar nespecific, gratie principiilor active din rizomi si a radacinilor uscate. Desi multi recomanda cu caldura Echinaceea ca masura de prevenire sau ca remediu impotriva racelilor, totusi stimularea imunitatii nu pare sa influenteze semnificativ evolutia unor infectii ale cailor respiratorii, de tipul gripei, bronsitelor sau guturaiului.

Un studiu dublu-orb, publicat in New England Journal of Medicine, afirma ca extractul din radacinile de echinaceea nu are nici un efect clinic semnificativ pe incidenta infectiilor si pe durata racelii. Cu alte cuvinte, cei care au luat echinaceea nu s-au imbolnavit mai putin decat cei care nu au luat, si nici nu s-au vindecat mai repede. Un alt studiu efectuat la Universitatea de Medicina din Virginia a aratat ca acesta planta nu are efect deosebit chiar daca este administrata imediat dupa contractarea racelii, sau chiar profilactic, luata cu o saptamana inainte de debutul bolii.

Pe de alta parte, o analiza a mai multor studii publicate de-a lungul timpului atesta calitatile acestei plante, stabilind o rata de 58% de scadere a cazurilor de raceala pentru persoanele care luau preparate cu echinaceea si remisiune mai scurta cu o zi si jumatate a simptomelor bolii.

In cele din urma, verdictul final va fi pus de fiecare dintre dumneavostra care ati folositpreparate de echinaceea, in functie de rezultatele pe care le-ati obtinut in urma utilizarii acestor produse.

Persoanele care utilizeaza frecvent preparate ce contin extracte ale acestei plante trebuie sa stie ca tratamentul nu trebuie sa dureze mai mult de 10-14 zile, fiind necesar sa urmeze o perioada de pauza, pentru a permite organismului sa beneficieze de principiile active din aceasta planta si pentru a “odinhi” ficatul.

Nu sunt recomandate preparatele cu Echinaceea persoanelor care iau tratamente imunosupresoare, in cazul bolilor auto-imune (lupus, poliartrita reumatoida, vasculite, sclerodermie si alte boli reumatismale), scleroza in placi, SIDA, TBC sau diabet. De asemenea, nu se administreaza femeilor insarcinate sau copiilor mai mici de 12 ani si persoanelor care au avut un transplant.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment