Menopauza este o stare în care intră corpul femeii în jurul vârstei de 50 de ani. Aceasta este determinată de încetarea naturală a ciclului menstrual. Odată cu încetarea menstruaţiei, femeia resimte anumite simptome cum sunt bufeurile, transpiraţiile, insomniile, neliniştea şi nervozitatea.

De asemenea, trebuie menţionat că la menopauză organismul femeii este predispus la hipertensiune arterială, la obezitate, la nevroză şi chiar la osteoporoză. Încă din cele mai vechi timpuri se ştia că anumite plante pot îmbunătăţi starea generală a femeilor aflate la menopauză.

Unele dintre aceste plante sunt păducelul, frunzele de viţă roşie, piperul broaştei sau coada şoricelului. De obicei, pentru ca aceste plante să aibă efect este recomandat să se folosească sub formă de ceaiuri. Una dintre cele mai benefice plante pentru calmarea simptomelor menopauzei este coada şoricelului.

Ceaiul de coada şoricelului influenţează în toate privinţele, în mod favorabil organele genitale ale oricărei femei. Dacă nu este cumpărat din comerţ, este recomandat că planta să fie culeasă când soarele străluceşte puternic pentru că atunci cantitatea de uleiuri volatile din plantă este la cel mai înalt nivel. Tocmai aceste uleiuri sunt sunt cele care oferă putere curativă plantei.

Pentru ca tratamentul să aibă efect trebuie băute 3 sau 4 căni de ceai pe zi, timp de şase până la opt săptămâni. La fel de bun este şi păducelul. Ceaiul de păducel este indicat în tulburările congestive determinate de menopauză, şi anume: palpitaţii, bufeuri, insomnie, iritabilitate, zgomote în urechi şi scăderea tensiunii arteriale.

Cea mai recomandată reţetă este cea preparată din una sau două linguriţe de păducel (aproximativ 20 de grame) la un litru de apă. Se beau două sau trei căni pe zi, dintre care, ultima se bea înainte de culcare. Cura cu acest ceai trebuie urmată 20 de zile pe lună. Păducelul poate fi folosit şi pentru prepararea de tincturi, care se administrează prin folosirea a 10-15 picături, de trei ori pe zi. Şi frunzele de viţă de vie roşie ajută la calmarea simptomatologiei menopauzei.

Ceaiul de frunze de viţă de vie roşie constituie un remediu vechi şi renumit contra tulburărilor menopauzei şi pentru reducerea hemoragiilor uterine. Se utilizează ca decoct, din 50 de grame de frunze, la un litru de apă. Pentru ca ceaiul să-şi facă efectul trebuie să se bea 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă.

Din aceeaşi categorie de plante face parte şi piperul broaştei. Ceaiul de piper de broască are proprietăţi hemostatice (opreşte hemoragiile) şi se foloseşte în tulburarea de menopauză cu pierderi prelungite de sânge.

Se administrează sub formă de infuzie, din 5 grame de frunze la o cană de apă. Se beau două căni pe zi. Pe lângă aceste ceaiuri, sunt recomandate şi ceaiurile care au în componenţă mai multe plante. Unul dintre cele mai bune ceaiuri este cel care are în componenţă creţişoara, branca ursului, frunze de rozmarin, coada şoricelului, frunze si flori de paducel, radacina de lemn dulce şi coada calului. Acest ceai este reglator hormonal, calmant, tonic, vitalizant, previne osteoporoza şi îmbunătăţeşte circulaţia vasculară.

Trebuie să se ştie că cei care suferă de hipotensiune trebuie să consume acest ceai în cantităţi moderate. Un alt ceai foarte bun pentru ameliorarea tulburărilor hormonale care apar la menopauză este cel care conţine flori de salcâm, flori de soc, pelin, rădăcină de lemn dulce şi boabe de ienupăr. O lingură de amestec de plante se pune la macerat timp de 3 ore într-o cană cu apă, după care se fierbe timp de 5 minute la foc domol, iar după alte 10 minute de repaus, se filtrează. Se beau 2-3 căni pe zi. Se poate prepara cel mult 1 litru de infuzie, care se va ţine la frigider. De fiecare dată când se bea, se încălzeşte la 400 de grade Celsius şi se îndulceşte cu miere.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment