Cel mai de seamă exponent al grăsimilor monosaturate este uleiul de măsline. Acesta este un „suc” natural care păstrează intactă aroma, gustul, vitaminele şi proprietăţile fructelor măslinului. Uleiul de măsline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat imediat după stoarcerea fructelor.

Beneficiile importante pe care le are uleiul de măsline constau în faptul că acesta este bogat în acizi graşi monosaturaţi şi antioxidanţi. Studiile au arătat că acest ulei oferă o protecţie importantă împotriva bolilor de inimă prin controlul pe care îl are asupra colesterolului rău şi pentru că măreşte cantitatea de colesterol bun din organism. Nici un alt ulei natural nu conţine o cantitate atât de mare de acizi monosaturaţi, în special, acid oleic, mai spun specialiştii.

Uleiul de măsline este tolerat foarte bine de către stomac. De fapt, el are capacitatea de a proteja stomacul şi are efecte benefice împotriva ulcerului şi gastritei. Uleiul de măsline activează secreţia hormonilor bilei şi ai pancreasului mult mai bine decât o fac medicamentele, arată alte studii. În consecinţă, el previne formarea pietrelor la bilă.

Uleiul de măsline ţine sub control colesterolul rău
Studiile au mai arătat că oamenii care consumă 25 de mililitri (aproximativ două linguri) de ulei de măsline pe zi, timp de o săptămână, au în organism cantităţi mult mai mari de antioxidanţi, mai ales, fenoli, şi colesterol bun. În timp ce toate tipurile de ulei de măsline conţin cantităţi mari de grăsimi monosaturate, trebuie menţionat că doar uleiul de măsline extra virgin, obţinut imediat după prima presare a măslinelor, conţine cantităţile cele mai mari de antioxidanţi şi de vitamina E.

Uleiul de măsline este în mod cert unul dintre produsele naturale cele mai benefice pentru corp. Majoritatea oamenilor agreează consumul acestui ulei, în detrimentul altora, şi pentru că el nu afectează echilibrul acizilor graşi Omega 6 şi Omega 3. Grăsimile provenite din acest ulei sunt denumite Omega 9, adică grăsimi monosaturate.

Cercetătorii spanioli au sugerat că includerea uleiului de măsline în dieta zilnică înseamnă o protecţie ridicată contra cancerului de colon. Studiile lor au arătat că cei care folosesc uleiul de măsline în locul celui de floarea-soarelui sunt cu mult mai protejaţi împotriva cancerului de colon. De fapt, uleiul de măsline protejează împotriva acestui tip de cancer în aceeaşi măsură ca uleiul de peşte despre care se ştie că oferă o protecţie foarte ridicată.

Uleiul de măsline poate fi extra virgin, virgin, pur şi extra light
În general, uleiul de măsline se obţine prin presarea măslinelor. În funcţie de gradul de procesare el este de patru feluri. Este uleiul extra virgin (cel mai bun din punct de vedere nutriţional), uleiul virgin (obţinut la a doua presare), uleiul pur (este filtrat şi rafinat) şi uleiul extra light (are un grad mare de procesare şi păstrează foarte puţin din aroma fructului). Pentru a se beneficia la maximum de proprietăţile uleiului de măsline el trebuie păstrat în anumite condiţii. În primul rând ,sticla de ulei nu trebuie pusă la fereastră. Lumina şi căldura sunt factorii cei mai nocivi pentru proprietăţile acestui ulei.

El trebuie păstrat într-un loc răcoros, întunecos şi bine sigilat. Dacă nu este bine sigilat, sub acţiunea oxigenului, uleiul va râncezi. Mai trebuie menţionat că uleiul de măsline este cel mai calitativ produs din punct de vedere al grăsimilor monosaturate conţinute.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment