Pentru reducerea hiperaciditatii gastrice, exista un set de reguli alimentare destul de lesne de respectat. In primul rand, trebuie sa ne ferim cu strictete de alimentele hiperacide - zaharul si dulciurile (prajiturile, bomboanele, majoritatea sucurilor din comert), alcoolul de orice fel (in special, vinurile si berea) si alimentele conservate.

Cel de-al doilea pas este sa introducem in meniul zilnic cat mai multe alimente ce sporesc bazicitatea. Iata lista lor completa:

  • fructe hipoacidifiante: mere, pere, struguri, pepeni, portocale, banane, smochine, grapefruit, mango, ananas;
  • legume hipoacidifiante: sfecla, varza, morcov, conopida, telina, dovlecei, castraveti, salata verde, spanac, ridichi, patrunjel (frunzele si radacina), rosii;
  • boabe (leguminoase) hipoacidifiante: soie, fasole verde;
  • alte alimente hipoacidifiante: ciuperci proaspete de orice fel, mei, painea graham si cea neagra.
La gatit se va folosi mai ales uleiul presat la rece de floarea-soarelui si de masline, iar alimentele vor fi preparate cat mai putin termic. Daca se poate sa va alimentati doar cu aceste produse, rezultatele vor fi rapide. Daca insa simtiti ca nu va puteti limita la aceste alimente, este foarte important ca macar sa excludeti complet zaharul si produsele sale derivate (consumand cantitati mici de miere), alcoolul si alimentele conservate cu ajutorul substantelor sintetice.

Pentru ca primele efecte ale acestei cure sa fie evidente, este necesar ca ea sa fie tinuta minimum trei saptamani.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment