Tintaura mai este numita si tintaur, fierea pamantului sau frigurica. Este una dintre cele mai puternice plante cu efect detoxifiant si febrifug. Florile sale se culeg pana la sfarsitul lunii septembrie. Specialistii recomanda tintaura in stimularea poftei de mancare, cresterea secretiei biliare, regenerarea sangelui si activarea circulatiei.

Unele substante din compozitia acestei plante sunt foarte amare si au efect sudorific. Ele pot regla temperatura corpului si elimina apa din organism. Din acest motiv, tintaura este folosita si in tratarea gripei si a virozelor.

Pentru a prepara infuzie din tentaura, se pun doua lingurite cu pulbere uscata in 500 ml de apa fiarta. Se acopera vasul. Dupa cir a 15 minute se strecoara ceaiul si se bea, in etape, de-a lungul zilei.

Tot din tintaura putem prepara sirop. Se face o infuzie din doua linguri de planta uscata si circa 400 ml de apa clocotita. Se strecoara ceaiul, se adauga 500 g zahar si zeama de la o jumatate de lamaie. Se fierbe siropul pana cand se ingroasa. Dupa mesele principale se ingurgiteaza cate trei lingurite.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment