Spanacul si macrisul
Aceste plante sunt foarte bogate in vitamine si saruri minerale, fier si clorofila. Sunt recomandate persoanelor care au probleme cu ficatul sau stomacul, dar si persoanelor anemice. Cei care sufera de reumatism sau guta ar trebui sa fie insa precauti, deoarece acidul pe care aceste plante il contin ii poate afecta.

Sunt excelente pentru sistemul imunitar, au proprietati curative si tonifiante, stimuleaza cresterea motiv pentru care li se recomanda adolescentilor in perioada de crestere, favorizeaza eliminarea toxinelor si stimuleaza activitatea inimii.

Urzica
Urzica are un continut bogat in vitaminele A, B2, C si K, saruri minerale, aminoacizi sau substante proteice. datorita continutului de fier si sulf, este recomandata in tratarea anemiilor. Urzica activeaza circulatia sanguina, remineralizeaza organismul, echilibreaza sistemul imunitar, opreste hemoragiile, calmeaza starile nervoase si combate hemoroizii. Ceaiul de frunze de urzica este recomandat in tratamentul bronsitei iar radacina se foloseste in cosmetica impotriva seboreei, pentru intarirea radacinii parului sau pentru combaterea matretii.

Papadia
Desi nu este foarte “populara”, de la papadie se folosesc atat frunzele cat si radacina. Se consuma radacina taiata rondele si pregatita la cuptor, sucul de radacina proaspata, supa sau ceai si salata de frunze proaspete. Papadia este un excelent depurativ, elimina toxinele din organism si este recomandata in tratamentul obezitatii consumata sub forma de ceai. Este eficienta si in tratarea reumatismului, bolile ficatului sau celulita.

Telina
Este o leguma foarte valoroasa care contine vitaminele A, B, C si diferite saruri minerale. Se prepara in diferite feluri: taiata felii si fiarta cu ceapa tocata si bulion, cu maioneza rasa cruda, amestecata cu branza sau cu cruditati. Cele mai mari virtuti le are radacina desi tulpina este foarte aromata si gustoasa.

Telina este folosita cu succes in curele de slabire, deoarece accelereaza digestia si elimina toxinele, dar si in tratamentul diabetului, scazand glucoza din sange. Are efecte deosebit de benefice in tratarea asteniei psihice, fizice sau sexuale.

Mararul
De la marar se foloseste totul: radacina, frunze si chiar seminte. Este diuretic si usor laxativ, motiv pentru care este folosit in curele de slabire contribuind la redobandirea unui abdomen plat. Mararul elimina gazele acumulate in intestin dupa o digestie grea, prin activarea contractiilor muschilor intestinali. Reglementeaza menstruatia, mareste secretia lactata la femeile care alapteaza si poate chiar sa influenteze cresterea armonioasa a sanilor.

Laptuca
Laptuca este o leguma foarte bogata in vitamina C si vitamina E. mai contine si vitaminele A,B si D, clorofila si minerale. Sucul din laptuca este bogat in lactucarium, o substanta sedativa, hipnotica si anestezica extrem de pretioasa in tulburarile nervoase precum insomnie nervoasa, hiperexcitatie sexuala si nervoasa sau tuse nervoasa. Laptuca este eficienta si in combaterea durerilor menstruale si se recomanda diabeticilor datorita continutului scazut de hidrocarbonati.

Se consuma atat cruda, insa spalata foarte bine chiar usor dezinfectata, dar si fiarta. Nu este recomandata persoanelor care retin apa in organism sau prezinta edemuri. Masca de laptuca reimprospateaza tenul.

Sparanghelul
Este nu numai sanatos dar si foarte gustos, fiind considerat o delicatesa. Este digestiv, usor laxativ si eficient in bolile bilei, ficatului si in diabet. Radacina fiarta in otet se folosete in tratarea paradontozei. Sparanghelul calmeaza palpitatiile si afectiunile inimii dar este interzis in bolile de rinichi si in reumatismul articular.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment