Ceaiul din mentă braziliană are proprietăţi de îndepărtare a durerilor, având aceleaşi efecte ca şi analgezicele moderne, relatează BBC citând un studiu britanic publicat în revista Acta Horticulturae.  Menta braziliană, hyptis crenata, este prescrisă de vindecători de mii de ani în tratarea durerilor de cap, stomac, a febrei şi gripei.

O echipă de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie a publicat un studiu, efectuat pe cobai, ce confirmă proprietăţile acestei plante. Cercetătorii s-au deplasat în Brazilia pentru a studia îndeaproape felul cum sunt preparate menta şi medicamentele pe bază de mentă, după metode tradiţionale.

Decoctul este metoda cea mai obişnuită de preparare. Frunzele uscate ale plantei sunt fierte în apă, timp de 30 de minute. Ceaiul se răceşte înainte de a fi consumat. S-a constatat faptul că administrarea ceaiului din mentă, în dozele prescrise de vindecătorii brazilieni, este o metodă de îndepărtarea a durerilor similară cu cea bazată pe medicamente clasice, cum este Indometacinul.

În viitor vor fi lansate teste clinice care să reveleze ponderea în care menta poate îndepărta durerea şi trata anumite afecţiuni.

Una dintre cercetătoarele braziliene implicate în acest studiu, Graciela Rocha, a observat faptul că aproximativ 50.000 de plante sunt folosite în întreaga lume în scopuri medicale. Mai mult de jumătate dintre medicamentele prescrise de medici sunt bazate pe substanţe provenind din plante.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment