Pentru bătături (precum şi pentru panariţii, abcese, furuncule, chisturi, mastoze) se poate folosi cu rezultate excepţionale slănină de porc. Se taie o felie subţire de slănină de porc de ţară (nu din comerţ!), cu o suprafaţă cât să acopere locul afectat, şi se aplică timp de 7 zile încontinuu. Rezultatele nu vor întârzia să apară.

O ceapă tăiată în două se coace pe o tablă, la flacăra de aragaz, apoi se stropeşte cu oţet (preferabil de mere). Se aplică pe bătătură, se fixează cu un pansament şi se ţine timp de 12 ore. Metoda este dureroasă, dar foarte eficientă.

Ungeţi bătătura cu ulei de ricin, după care aplicaţi un pansament cu propolis topit la foc.

Puneţi seara pe bătătură un pansament cu coajă de lămâie pe care aţi lăsat şi puţin miez. Bătătura va cădea într-o săptămână.

Se aplică pe bătătură, timp de o săptămână (de regulă, seara), sucul conţinut în tulpina plantei rostopasca, recoltată în momentul înfloririi.

2 seri consecutiv faceţi baie la picioare cu apă suportabil de fierbinte circa 20-25 minute, apoi le ştergeţi bine cu un prosop. După 5 minute, înmuiaţi un băţ de chibrit sau o scobitoare în acid sulfuric de la o baterie auto şi ungeţi bătăturile, nu şi pielea de alături. A treia zi veţi observa că bătăturile se vor dezlipi şi vor cădea. Nu folosiţi lamă de ras sau forfecuţă pentru dislocare, deoarece atingând rădăcina bătăturii, ceasta va sângera şi există pericolul de a vă infecta. În cazul în care acestea nu se dezlipesc după 3 zile, repetaţi operaţiunea.

Pentru bătăturile din talpă se pun seara, la culcare, frunze proaspete de pătlagină. Se fixează cu leucoplast şi se încalţă peste ele un ciorap. Procedeul se repetă câteva zile. (După Natura)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment