Răspândită în zonele de deal, de munte, în poieni şi păşuni, ciuboţica-cucului (Primula officinalis) este cunoscută în medicina populară sub numele de aglică, angelica sau cizma-cucului. Florile galben-aurii pot fi culese în lunile aprilie şi mai. Datorită substanţelor componente - saponine, acid salicilic, săruri minerale şi un compus aromatic apropiat de camfor, ciuboţica-cucului vine în ajutorul multor categorii de bolnavi.

Posedă remarcabilele proprietăţi: reglează metabolismul şi tratează bolile pulmonare contribuind la eliminarea secreţiilor din alveole. Planta s-a dovedit şi un protector al inimii, cu efect benefic în reducerea inflamaţiei miocardului şi în hidroptizie.

Şi pentru persoanele cu migrene, insomnii, ameţeli, tulburări digestive, afecţiuni renale terapia cu ciuboţica-cucului este un foarte bun remediu. Ceaiul din flori are proprietăţi sedative, sudorifice, diuretic, cicatrizante, hemostatice şi antispastice. Tratamentul este contraindicat persoanelor care folosesc medicamente anticoagulante, femeilor însărcinate şi celor alergici la aspirine.

Mod de administrare: Infuzia se prepară din flori şi tulpini (o lingură de plantă la o cană de 250 ml apă) şi trebuie să clocotească 5 minute. După alte 3 minute se strecoară. În funcţie de afecţiune, se beau 2-3 căni zilnic.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment