Răspândită în zonele de deal, de munte, în poieni şi păşuni, ciuboţica-cucului (Primula officinalis) este cunoscută în medicina populară sub numele de aglică, angelica sau cizma-cucului. Florile galben-aurii pot fi culese în lunile aprilie şi mai. Datorită substanţelor componente - saponine, acid salicilic, săruri minerale şi un compus aromatic apropiat de camfor, ciuboţica-cucului vine în ajutorul multor categorii de bolnavi.

Posedă remarcabilele proprietăţi: reglează metabolismul şi tratează bolile pulmonare contribuind la eliminarea secreţiilor din alveole. Planta s-a dovedit şi un protector al inimii, cu efect benefic în reducerea inflamaţiei miocardului şi în hidroptizie.

Şi pentru persoanele cu migrene, insomnii, ameţeli, tulburări digestive, afecţiuni renale terapia cu ciuboţica-cucului este un foarte bun remediu. Ceaiul din flori are proprietăţi sedative, sudorifice, diuretic, cicatrizante, hemostatice şi antispastice. Tratamentul este contraindicat persoanelor care folosesc medicamente anticoagulante, femeilor însărcinate şi celor alergici la aspirine.

Mod de administrare: Infuzia se prepară din flori şi tulpini (o lingură de plantă la o cană de 250 ml apă) şi trebuie să clocotească 5 minute. După alte 3 minute se strecoară. În funcţie de afecţiune, se beau 2-3 căni zilnic.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment