Cunoscut si sub denumirile de lamaioara sau iarba-cucului, cimbrisorul (Thymus serpyllum) este o planta inrudita cu cimbrul de gradina. Componentele naturale fac din cimbrisor un excelent remediu in infectii intestinale, in afectiuni pulmonare sau renale.

Ceaiul dintr-un amestec de cimbrisor, podbal si musetel, indulcit cu miere, trateaza guturaiul. Sucul de cimbrisor amestecat in proportie de 1 la 7 cu miere sau cu sirop de zahar poate trata tusea convulsiva, daca se administreaza cate o lingura la fiecare ora. In maladiile reumatismale, ca si in alte afectiuni insotite de febra, impachetarile sau baile cu cimbrisor sunt foarte utile.

In medicina populara, ceaiul de cimbrisor poate fi administrat in cazul multor afectiuni: colici, dureri de cap, tuse convulsiva, TBC, retentie de urina, tulburari gastrice. Datorita continutului de ulei volatil, cimbrisorul se recomanda, in amestecuri pentru ceaiuri, copiilor cu diverse afectiuni ale cailor respiratorii. Nu trebuie neglijate nici calitatile de tonic ale cimbrisorului. Alaturi de sistemul nervos, stomacul este organul care beneficiaza cel mai mult de virtutile acestei plante. Infuzia de cimbrisor este eficienta in tratarea diareiei acute si cronice, precum si in cazul starilor de iritabilitate.

Cimbrisorul este un excelent stimulent al metabolismului, dar si un bun vermifug, precum si un absorbant al gazelor intestinale. Uleiul foarte concentrat de cimbrisor este un remediu puternic contra gutei, reumatismului, durerilor de cap, migrenelor sau a senzatiilor de greata.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment