Dacă periodic vă confruntaţi cu probleme de inapetenţă, încercaţi să acordaţi o atenţie deosebită modului de servire a bucatelor, aranjamentelor de pe masă, cât şi mirodeniilor, condimentelor pentru conferirea gustului aparte preparatelor culinare.

Spre exemplu, busuiocul şi chimenul, pătrunjelul şi coriandrul, scorţişoara şi nucşoara stimulează digestia şi sporesc pofta de mâncare. Dacă nu aveţi probleme gastrice, sunt indicate: usturoiul, hreanul, muştarul, ardeiul iute, oţetul de mere. La copturi se recomandă adăugarea cojilor rase de lămâie, portocală, prafului de scorţişoară.

Înainte de mese, mestecaţi puţin o bucăţică de ghimber care, de asemenea, stimulează secreţia sucului gastric şi provoacă pofta de mâncare.

La 1-2 linguriţe de busuioc uscat sau proaspăt se ia 1 pahar de uncrop, se fierbe la foc domol 5 minute, se lasă la răcoare. Decoctul obţinut se bea câte l/4 de pahar; de 3-4 ori în zi, până la mese. O alternativă: praful de chimen (1-2 g sau un vârf de cuţit) se administrează de 3 ori în zi, cu 1 oră înainte de mese.

Dintre lichide sunt utile sucurile, în special cele acrii, care efectiv stimulează secreţia sucului gastric: suc de lămâie în amestec cu suc de portocale sau grepfirut; suc de coacăză neagră şi roşie, răchiţele şi merişor.

Un mijloc excelent pentru stimularea poftei de mâncare este paharul de băutură preparată din amestec de suc de morcov şi măcriş-de-baltă, care se consumă cu înghiţituri mici, cu 1/2 oră înainte de mâncare (la sucul stors din 4 morcovi şi o legătură de măcriş se ia proporţie egală de apă fiartă).
Yandex