Maladiile gastrice și ulceroase reprezintă afecțiuni cu o frecvență ridicată în rândul populației adulte. Cifrele arată că aproximativ 20% dintre persoanele cu vârsta de peste 30 de ani sunt afectate, iar în rândul celor trecuți de 60, procentul poate ajunge la 66%.
Remedii naturiste in caz de gastrita
În cazul acestor afecțiuni e necesar să se recurgă la un regim alimentar din care să nu lipsească mazărea, cartoful, varza, mierea, iar ca remedii naturiste se recomandă infuziile din rădăcină de lemn dulce, coajă de stejar, frunze de răchitan, flori de salcâm, galbenele.

Specialiștii recomandă evitarea stărilor de stres și de tensiune, deoarece sistemul nervos întreține arsurile și durerile de stomac. Seara, înainte de somn, se recomandă ceaiuri calmante, de exemplu, cel de talpa gâștei.

Gastritele hiperacide se pot trata cu plante ce conțin principii active slab alcaline, antiinflamatoare și cicatrizante, neîndulcite, consumate sub formă de infuzii sau decocturi din flori de salcâm, mușețel, gălbenele, coada-calului, păpădie, pătlagină, merișor, frunze de zmeur și rădăcini de tătăneasă, obligeană și lemn-dulce.

Dimineața și seara se indică să se consume câte o lingură de ulei de sunătoare. Ceaiurile diuretice și gastrice, din plafare și farmacii, sunt de asemenea recomandate. Sunt binevenite vitaminele B1, B6, C și D.

În cazul gastritelor hipoacide se recomandă infuzii sau tincturi din galbenele, sovârv, mentă, roiniță, obligeană, sunătoare, țintaură, maghiran, chimion și coji de portocale. Durerile provocate de afecțiunile gastrice pot fi calmate cu ceaiuri de pelin, coada-racului, siminoc, mușețel, coada-șoricelului, rădăcini de tătăneasă, valeriană, gențiană și obligeană, semințe de anason, chimion și fenicul.

Alt remediu naturist constituie o cană cu apă caldă și purificată prin 6 fierberi repetate, care se bea înainte de mese.

Dacă gastrita se complică și încep să apară hemoragii interne, se bea un decoct din scoarță de stejar, rădăcini de troscot, mușețel, traista-ciobanului sau urzică vie.

Pentru toate tipurile de gastrită, în special pentru cele hipoacide, se recomandă 50 de grame de miere de albine, de 3 ori pe zi, cu aproximativ 30 de min. înaintea meselor principale. Scopul mierii de albine este normalizarea secretorie și motorie a stomacului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment