Este probabil cereala cu cea mai largă folosire în alimentaţie, el hrănind o mare parte din populaţia globului.

Însă nu doar calităţile sale nutritive îl fac atît de apreciat, în special de asiaticii din rasa galbenă, ci şi efectele pozitive asupra sănătăţii organismului uman. El constituie o importantă sursă de vitamine, oferă corpului o cantitate de energie considerabilă, iar ultimele cercetări arată că poate acţiona favorabil chiar şi împotriva unor maladii grave. Dacă vreţi, orezul confirmă astfel remarca savantului rus Pavlov că "Alimentul este cel mai important factor al mediului extern care influenţează organismul".

Diabeticii şi orezul
Există părerea falsă că persoanelor diagnosticate cu diabet le-ar face rău consumul de orez. Efectele acestuia asupra zahărului din sînge sînt complexe. Ele variază în funcţie de cantitatea de amiloză - una dintre cele două molecule constitutive ale amidonului (cu cît e mai puţină cu atît glicemia creşte), în funcţie de gradul de prelucrare (glicemia creşte direct proporţional cu creşterea gradului de transformare a orezului) şi în funcţie de procedeul preparării pentru mîncat.

În mod oarecum paradoxal pentru noi, cel mai periculos pentru diabetici este orezul din localurile cu specific chinezesc, japonez sau thai: sărac în amiloză, rafinat şi fiert pentru a favoriza digestia amidonului, face să crească şi nivelul de zaharuri din sînge.

Cel mai indicat orez pentru diabetici este cel integral, datorită fibrelor insolubile pe care le conţine. Anumiţi fabricanţi realizează aşa-numitul orez expandat, la care indexul glicemic este scăzut. În ce priveşte bobul destinat "fierberii rapide", acesta măreşte glicemia în general, însă există şi excepţii.

Înlocuitor al laptelui matern
Oarecum ciudat, legătura dintre hrana primordială, a individului uman (laptele matern) şi ceea ce se numeşte „lapte de orez” totuşi există. Atunci cînd se pune problema înlocuirii laptelui de la sînul mamei cu ceva similar, dar natural - deci nu cu lapte de praf - principalii doi substituenţi învocaţi sînt laptele de vacă şi cel de soia.

Numai că anumiţi copii sînt alergici la ambele tipuri. În schimb, orezul e mai bine tolerat, de unde şi ideea realizării din el a unui lapte îmbogăţit cu doi aminoacizi naturali necesari nou-născutului, dar puţin prezenţi în orez. Originala formulă a reprezentat, de altfel, şi subiectul unui studiu pe nou-născuţi, fără ca medicii să cunoască precis lotul-ţintă şi lotul-martor.

Rezultatul a fost că în markerii sangvini nu s-a observat nici o diferenţă, cu excepţia conţinutului de aminoacizi, creşterea copiilor a fost normală şi toleranţa bună.

Leac contra cancerului
Avînd în vedere gravitatea extremă a acestei boli devastatoare, ideea de a atribui unui aliment cum este orezul calităţi anticancerigene pare de-a dreptul senzaţională. S-a pornit de la constatarea că riscul de cancer la colon şi la sîn este mai scăzut în ţările mari consumatoare de orez.

Cercetătorii britanici, care au realizat studii în acest sens, au arătat recent că tărîţa de orez conţine mai mulţi compuşi care inhibă creşterea tumorilor maligne pe zonele menţionate ale organismului. Ţinînd cont de acest element, se recomandă consumul de orez integral sau brun, în locul celui alb, din care au fost îndepărtate, prin procedee industriale, anumite alimente favorabile unui bun echilibru al corpului nostru.

Aşadar, această cereală înseamnă hrană şi sănătate deopotrivă, cu condiţia să alegem sortimentul potrivit.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment