Dovleacul constă din coajă - 15-17%, pulpă - 70-75% şi seminţe - nu mai mult de 10% din greutatea totală. Seminţele de dovleac sunt utile pentru a ridica potenţa bărbaţilor.

Pulpa dovleacului are culoare galbenă, conţine vitaminele C, B1, B2, B6, E, microelemente, cum ar fi: magneziu, potasiu, calciu, fosfor, fier, siliciu, cupru. Conţinutul mare de pectină ajută la eliminarea excesului de colesterol, fiind una din cauzele pentru care dovleacul este recomandat persoanelor cu vârsta înaintată pentru tratarea şi profilaxia aterosclerozei.

Conţinutul ridicat de potasiu şi de apă duce la o creştere a eliminării de urină, precum şi la dizolvarea pietrelor la nivelul vezicii urinare.

Fibrele de dovleac sunt un produs dietetic de valoare, având un efect pozitiv asupra persoanelor ce suferă de maladii gastro-intestinale.

Dovleacul fiert este deosebit de util persoanelor cu hiperaciditate gastrică. Nutriţioniştii îl recomandă în alimentaţia pacienţilor cu ulcer gastric şi duodenal. (X.S.)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment