Agrişele sunt o sursă excelentă de vitamina C, 100 g de astfel de fructe de pădure proaspete oferă peste o jumătate din necesarul zilnic recomandat în Marea Britanie. Datorită conţinutului acid ridicat, se pierde foarte puţin din concentraţia de vitamina C atunci când sunt gătite sau conservate, fiind unele dintre puţinele fructe conservate cu un conţinut important de vitamina C.

Agrişele au dobândit din păcate o reputaţie destul de îndoielnică, apărând cu sens negativ în jargoanele şi proverbele din engleza britanică. Ele nu sunt numai alimente sănătoase, ci şi delicioase, indiferent dacă sunt consumate proaspete sau preparate în plăcinte, sosuri sau chiar vinuri tradiţionale englezeşti.

Agrişele sunt foarte faimoase în Marea Britanie şi Franţa, iar numele lor în limba franceză, groseille a maquereau, provine din deliciosul sos de agrişe din reţetele cu macrou. In Marea Britanie, acelaşi sos se serveşte în bucătăria tradiţională împreună cu preparate grase, mai ales cu gâscă. Etimologia englezească nu are însă nimic de-a face cu această reţetă, goose având o rădăcină franţuzească - groseille.

Datorită concentraţiei mari de acid malic, agrişele sunt de ajutor la tratarea oricăror infecţii urinare, deoarece contribuie la acidificarea urinei fără a provoca afecţiuni gastrice. Agrişele mai sunt şi o sursă utilă de fibre solubile, ceea ce le face un remediu foarte eficient în tratarea constipaţiei.

Știați că
  • Energie / 100g - 40kcal;
  • Sunt bogate în vitamina C şi acid malic;
  • Agrișele sunt bune pentru întărirea rezistenţei naturale a organismului;
  • Sunt benefice în caz de constipaţie;
  • Sunt utile în tratarea infecţiilor urinare;
  • Se recomandă să se consume proaspete (soiurile dulci) sau coapte uşor (soiurile de bucătărie);

Sfaturi
În caz de răceală, amestecaţi o linguriţă de gem de agrişe, o linguriţă de gem de coacăze negre şi sucul din jumătate de lămâie într-o cană de apă fierbinte şi beţi acest preparat de trei ori pe zi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment