Una dintre cele mai sigure metode de hidratare este cu ajutorul ceaiurilor. Specialistii spun ca in timpul anotimpului cald sunt recomandate anumite tipuri de ceaiuri. Ceaiul are capacitatea de a hidrata organismul, este aromat, racoritor, impiedica transpiratia si are efecte benefice asupra sanatatii generale a corpului.

Pe timp de vara, cele mai recomandate ceaiuri sunt cele de fructe de padure, de lamaie, de salvie sau ceaiul verde. La mare cautare sunt ceaiurile din plante aromatice ca menta, coriandru, rozmarin sau busuioc.

Recomandate sunt si ceaiurile obtinute din amestecuri de plante. Un ceai foarte racoros este cel obtinut din frunze de rozmarin, ceai verde si flori rosii de hibiscus. Acest ceai aduce mai multe beneficii.

Pe langa faptul ca hidrateaza, organismul beneficiaza si de efectul antioxidantilor continuti de ceaiul verde si de surplusul de energie oferit de florile de hibiscus.  Multumita uleiurilor volatile, ceaiul din plante aromatice trateaza si tulburarile sistemului digestiv, precum diareea sau enterocolitele. Aceste afectiuni sunt foarte intalnite in sezonul cald.

De asemenea, ceaiurile de fructe sunt o alternativa viabila la sucurile acidulate. Avantajul acestor ceaiuri este acela ca sunt bune la gust si contin multe vitamine. Astfel, ele pot fi considerate un energizant care sa lupte cu moleseala data de temperaturile ridicate. Ceaiurile de fructe se prepara prin infuzie. Apa clocotita se toarna peste plantele pregatite in prealabil.

Apoi se lasa ceaiul sa „se traga” timp de un minut. Se recomanda sa se foloseasca o lingurita cu varf de planta la un sfert de litru de apa. Dupa ce infuzia a fost pregatita, se lasa la racit si se serveste cu gheata si lamaie.

Cei care transpira foarte mult pot alege ceaiuri de esenta lemnoasa. Pentru blocarea transpiratiei excesive sunt indicate ceaiurile de scoarta de salcie sau de stejar si ceaiul de frunze de nuc sau de salvie. Frunzele de nuc si salvia pot fi preparate prin infuzie, iar ceaiul de scoarta de salcie sau stejar se prepara prin decoct.

Dezavantajul acestor ceaiuri este ca nu au un gust foarte placut. Pentru combaterea acestei neplaceri este recomandat un amestec cu plante aromatice. In cazul in care ceaiul este foarte amar poate fi indulcit cu o lingurita de miere.

Poate cel mai racoritor ceai de vara este ceaiul de menta amestecat cu ceai verde. Acest ceai are cu adevarat un efect tonifiant si revigorant asupra organismului, mai ales daca se consuma rece si cu gheata.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment