De la această plantă se valorifică totul: seminţele, rădăcina, frunzele şi florile. Nutriţioniştii consideră ţelina ca fiind o legumă cu proprietăţi diuretice şi tonice, datorită conţinutului bogat în clorură de sodiu şi potasiu.

Celor care vor să respecte o dietă straşnică, ţelina le potoleşte foamea fără să determine acumularea grăsimilor. S-a constatat că sucul de ţelină poate cicatriza ulceraţiile bucale când este amestecat cu suc de morcovi. În acest caz se consumă câte 200 g, timp de 10 zile.

Măcinate şi amestecate cu alte verdeţuri, cu aroma lor puternică, seminţele de ţelină înlocuiesc, cu succes, orice condiment în mâncărurile de legume. Ţelina este şi un apreciat afrodisiac.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment