Cuperoză
Luaţi 15 g untdelemn de măsline, 15 g seminţe de gutui, 2 g de borax şi tot atâta sare gemă şi amestecaţi-le bine într-un castron de ceramică, până ce obţineţi un produs omogen. Aplicaţi-l pe faţă şi masaţi uşor pielea.

Crăpături ale sânilor, ale pielii, degerături, hemoroizi
Preparaţi o emulsie dintr-o mână de seminţe de gutui pisate, lăsate la macerat într-o jumătate de pahar de apă călduţă. Se ung zonele afectate, de cel puţin trei ori pe zi.

Diaree
  • a) Luaţi trei linguri de sirop de gutui pe zi, obţinut prin fierberea a două gutui întregi, într-un litru de apă. Fructele bine înmuiate se presează şi se strecoară pentru a se extrage sucul. Se pune la fiert pe foc mic, cu o cantitate dublă de zahăr, până se obţine o consistenţă siropoasă. (Pentru mai mult sirop, se dublează fructele şi apa);
  • b) Mâncaţi zilnic fructe proaspete, date pe râzătoare.
Degerături
Aplicaţi comprese înmuiate în apă de seminţe de gutui: 30 g în două pahare de apă.

Gât (dureri)
Faceţi gargară cu o lingură de sirop de gutui diluat într-un pahar de apă caldă.

Hemoragii uterine, hemoptizii (eliminarea de sânge pe gură)
Se prepară un decoct dintr-o gutuie mare, rasă, la un litru de apă. Se fierbe până când lichidul se reduce la jumătate. Se îndulceşte cu miere. Întreaga cantitate se bea în cursul unei zile, în 3-4 reprize.

Hemoroizi
  • a) Se prepară un decoct din 40 g gutui uscate la un litru de apă. Se fierbe în clocot zece minute. Se bea de-a lungul unei zile.
  • b) Se prepară un macerat la rece (se lasă 4 ore) din o lingură seminţe la o cană de apă. Se aplică comprese locale de mai multe ori pe zi.
Insomnie
Beţi înainte de culcare o infuzie de frunze de gutui, 50 g la un litru de apă.

Insuficienţă hepatică, insuficienţă pancreatică
Decoct dintr-o gutuie necurăţată. Se taie în felii subţiri, peste care se toarnă un litru de apă. Se fierbe până se reduce la jumătate. Se strecoară prin apăsare. Se adaugă 50 g zahăr. Se bea conţinutul în 3-4 reprize pe zi.

Răguşeală, bronşită
Se prepară o infuzie din o linguriţă de seminţe de gutuie, peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute. Se beau două căni pe zi. (După Natura)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment