Cuperoză
Luaţi 15 g untdelemn de măsline, 15 g seminţe de gutui, 2 g de borax şi tot atâta sare gemă şi amestecaţi-le bine într-un castron de ceramică, până ce obţineţi un produs omogen. Aplicaţi-l pe faţă şi masaţi uşor pielea.

Crăpături ale sânilor, ale pielii, degerături, hemoroizi
Preparaţi o emulsie dintr-o mână de seminţe de gutui pisate, lăsate la macerat într-o jumătate de pahar de apă călduţă. Se ung zonele afectate, de cel puţin trei ori pe zi.

Diaree
  • a) Luaţi trei linguri de sirop de gutui pe zi, obţinut prin fierberea a două gutui întregi, într-un litru de apă. Fructele bine înmuiate se presează şi se strecoară pentru a se extrage sucul. Se pune la fiert pe foc mic, cu o cantitate dublă de zahăr, până se obţine o consistenţă siropoasă. (Pentru mai mult sirop, se dublează fructele şi apa);
  • b) Mâncaţi zilnic fructe proaspete, date pe râzătoare.
Degerături
Aplicaţi comprese înmuiate în apă de seminţe de gutui: 30 g în două pahare de apă.

Gât (dureri)
Faceţi gargară cu o lingură de sirop de gutui diluat într-un pahar de apă caldă.

Hemoragii uterine, hemoptizii (eliminarea de sânge pe gură)
Se prepară un decoct dintr-o gutuie mare, rasă, la un litru de apă. Se fierbe până când lichidul se reduce la jumătate. Se îndulceşte cu miere. Întreaga cantitate se bea în cursul unei zile, în 3-4 reprize.

Hemoroizi
  • a) Se prepară un decoct din 40 g gutui uscate la un litru de apă. Se fierbe în clocot zece minute. Se bea de-a lungul unei zile.
  • b) Se prepară un macerat la rece (se lasă 4 ore) din o lingură seminţe la o cană de apă. Se aplică comprese locale de mai multe ori pe zi.
Insomnie
Beţi înainte de culcare o infuzie de frunze de gutui, 50 g la un litru de apă.

Insuficienţă hepatică, insuficienţă pancreatică
Decoct dintr-o gutuie necurăţată. Se taie în felii subţiri, peste care se toarnă un litru de apă. Se fierbe până se reduce la jumătate. Se strecoară prin apăsare. Se adaugă 50 g zahăr. Se bea conţinutul în 3-4 reprize pe zi.

Răguşeală, bronşită
Se prepară o infuzie din o linguriţă de seminţe de gutuie, peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute. Se beau două căni pe zi. (După Natura)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment