Beneficiile terapeutice ale măslinelor, consumate ca atare sau sub formă de ulei, sunt cunoscute de secole. Datorită conţinutului bogat în antioxidanţi, ele reduc nivelul colesterolului, protejează inima, menţin supleţea şi tinereţea epidermei.

Aceste proprietăţi ale măslinelor au fost exploatate de specialişti, care le-au folosit în prepararea unor suplimente, tincturi, creme şi chiar băuturi. Potrivit nutriţionistei Bridget Aisibitt, de la Asociaţia Britanică de Nutriţie, citată de Daily Mail, dintre toate uleiurile existente pe piaţă, cel de măsline conţine cea mai mare concentraţie de grăsimi monosaturate, cu rol în menţinerea sănătăţii inimii.

Mai mult, studiile efectuate asupra măslinelor şi a derivatelor au scos la iveală faptul că ele au efecte şi în tratarea unor tipuri de cancer. Astfel, un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Columbia din SUA a arătat că un tratament cu pastile pe bază de ulei de măsline poate reduce cu până la 80% riscul de dezvoltare a tumorilor în cancerul de prostată, în timp ce un alt studiu a demonstrat că suplimentele din măsline au efect în terapia cancerului de sân.

Hazel Nunn, de la Societatea Britanică de Cancer, spune însă că mai este nevoie şi de alte dovezi care să susţină eficienţa uleiului de măsline împotriva cancerului.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment