Pentru a neutraliza si elimina toxinele acumulate în organism de-a lungul iernii si pentru revigorarea organismului trebuie sa începem prin schimbarea regimului alimentar.

O alimentatie sanatoasa si care sa asigure detoxifierea, ca si vitaminizarea si tonifierea organismului, trebuie sa respecte urmatoarele principii:
1. Consum redus de carne. Necesarul de proteine va fi asigurat de oua proaspete, lapte si produse derivate (lapte batut, iaurt, chefir, brânza, cas), leguminoase uscate (linte, fasole, mazare);

2. Consum redus de grasimi animale, ele înlocuindu-se cu grasimi de origine vegetala, preferabil uleiuri presate la rece si cele din lactate, unt proaspat, smântâna. Consum zilnic de nuci, alune, migdale, dar nu mai mult de 25g la o masa;

3. Consum zilnic de cereale integrale sau germinate. Una dintre cele mai eficiente cure de detoxifiere si regenerare este cea cu orz verde. Aceasta planta contine vitamine, minerale si enzime, hormoni naturali si enzime, având o actiune de curatire a sângelui si a organismului în general, de stimulare imunitara si de regenerare. De obicei se foloseste sucul proaspat de orz verde, un pahar de suc diluat baut cu ½ ora înainte de masa, de 2-3 ori pe zi. Cura poate dura 2-4 saptamâni. Sucul proaspat de orz verde poate fi folosit în aplicatii externe sub forma de comprese aplicate pe obraz timp de 30 de minute, cu efecte benefice asupra tenului iritat, ofilit sau îmbatrânit;

4. Creste consumul de legume si vegetale în special proaspete. Este bine ca masa principala sa fie deschisa de o salata asortata din legume de sezon, nuci, uleiuri vegetale si bogat aromatizate cu diferite condimente (marar, patrunjel, cimbru, tarhon, chimion, ceapa, usturoi, hrean, cuisoare). Frunzele de urzica se pot folosi ca atare, sub forma de salate, piureuri sau sub forma de suc. Ele sunt bogate în vitamina A si vitamina C si B12 si contin mult fier. Salata din tije de papadie, cu actiune depurativa: spanacul, loboda, stevia, salata verde, macrisul sub forma de salate proaspete sau supe si piureuri.

5. Consum crescut de fructe proaspete, preferabil crude. Sucuri naturale din legume sau fructe (de obicei nu se amesteca), 300-500ml/zi.

Se recomanda urmatoarele sucuri:
a) sucul de morcovi, care contine o cantitate importanta de betacaroten (vitamina A), cu efecte benefice asupra pielii;

b) sucul de spanac, bogat în fier si clorofila, cu rol mineralizant si depurativ;

c) sucul de ridichi, cu rol depurativ prin actiunea sa stimulatoare hepatica si biliara si prin actiunea diuretica;

d) sucul de anghinare, care se foloseste în combinatie cu alte sucuri, cu actiune depurativa si hipocolesteroleminta.

La detoxifierea organismului obosit din timpul iernii ajuta si postul.

Se poate stabili o zi de post pe saptamâna, zi în care alimentatia poate fi semilichida, cu aport de legume proaspete si sucuri de fructe. Fitoterapia este un alt mijloc de purificare a organismului.

Plantele depurative sunt cele care activeaza eliminarea din organism a produselor catabolice, prin diureza (diuretice) si prin stimularea transpiratiei (sudorice). Ele sunt utile mai ales în cura de primavara; la începutul primaverii, concentratia acestor produsi de catabolism este mai crescuta, datorita alimentatiei specifice sezonului rece, mai bogata în proteine de origine animala.

Se pot folosi urmatoarele ceaiuri:
- Urzica (frunze) cu actiune diuretica si vitaminizanta. Infuzie dintr- o lingura la o cana. Se beau 2-3 cani/zi.

- Papadie (frunze sau planta intreaga) cu actiune diuretica. Infuzie din (frunze sau planta întreaga) 1-2 lingurite la o cana; se beau 2-3 cani/zi.

- Anghinarea (frunze) favorizeaza eliminarea substantelor toxice la nivel hepatic si renal. Infuzie din o lingurita la cana; se beau 1-2 cani pe zi.

- Maces (fructe) cu actiune vitaminizanta. Infuzie din 1-2 lingurite la cana; se beau 2 cani/zi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment