Multe ierburi sunt potrivite pentru combaterea lipsei de apetit. Sunt utile nu doar pelinul sau oblijeana, dar şi plantele cu proprietăţi sedative, dat fiind că stresul şi tensionările permanente deseori generează inapetenţa. La 1 lingură (pentru copii - 1 linguriţă) de genţiană pulbere se ia 1 pahar de uncrop, se infuzează 1 oră, se strecoară, se bea câte 1-2 linguri (călduţ), de 4 ori în zi, cu 30 minute până la mese.

O infuzie apetisantă se prepară din 2 linguriţe de veronică la 2 pahare de uncrop, se infuzează 20 minute, se strecoară şi se bea de 4 ori în zi, câte 1/3 pahar, după mese.

Infuzia de păstârnac stimulează foarte bine apetitul. Acest fitoremediu este indicat bolnavilor în convalescenţă, reabilitare, deoarece recuperează efectiv vitalitatea. La 2 linguri de rădăcină mărunţită se ia 1 pahar de uncrop, se infuzează 30 minute, se strecoară, se bea câte 1/3 pahar de 3 ori în zi, înainte de mese.

Un impact pozitiv în problema inapetenţei îl are amăreala păpădiei: la 1 pahar de uncrop se iau 2 linguri de rădăcini mărunţite, se fierbe la foc domol 10-15 minute, se infuzează 4 ore, se strecoară. Se administrează câte 1/3 pahar de 3 ori în zi.

Sovârvul nu doar calmează şi stimulează apetitul, dar şi activează funcţia tractului intestinal, elimină spasmele din traiectul gastrointestinal. La 1 pahar de uncrop se iau 2 linguri de plantă, se ţine 15 minute pe baie de aburi, se răcoreşte 45 minute, se strecoară. Se bea câte 0,5 pahar, de 2 ori în zi, cu 15 minute înainte de mese.

Dacă scăderea poftei de mâncare este însoţită de spasme şi greutate la stomac, recurgeţi la un ceai din amestec de flori de muşeţel şi coada-şoricelului, luate în proporţii egale. Se infuzează la fel ca ceaiul tradiţional, ta vasul în care preparaţi, de obicei, ceaiul negru sau verde.

La 1 litru de vin alb natural se iau 100g de rădăcină proaspătă, mărunţită de oblijeană. Vasul se acoperă ermetic, se lasă pentru 14 zile la un loc întunecat, la temperatura încăperii. Se strecoară şi se bea câte o înghiţitură, cu 30 minute până şi după mese. Varianta optimă - 10-12 înghiţituri de vin în zi.

În caz de pierdere totală a poftei de mâncare din cauza unui şoc nervos sau surmenajului excesiv, utilizaţi remediul perfect indicat, în baza unui amestec din conuri de hamei, talpa-gâştei, mentă, vetrice, mătase de porumb, în proporţii egale. La 1 lingură de plante se ia 1 pahar de uncrop, se infuzează şi se bea câte 1/3 pahar de 3 ori în zi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment