Spre deosebire de grasimile animale, care au carbohidrati si proteine, grasimile vegetale sunt grasimi pure, 100 la suta, bogate in vitamina E si acizi grasi Omega 3. Deseori, optiunile gospodinelor se indreapta spre uleiul de masline, de palmier si de canola (rapita). O lingura din aceste grasimi vegetale ii asigura organismului circa 120 de calorii. Dar este bine sa alegem aceste uleiuri cu multa grija, in functie de celelalte ingrediente folosite in meniul preferat.

Cand calculam numarul de calorii, trebuie sa tinem seama ca uleiul de masline are 119 calorii, cel de canola - 124 de calorii, iar cel de palmier - 120. Originar din Africa, uleiul de palmier se obtine din partea carnoasa care inconjoara samburele, prin zdrobire si presare, dar si din samburi. Grasimile de palmier au efecte favorabile asupra organismului pentru ca nu contin colesterol si sunt absorbite usor de organism.

Acest ulei rezista la temperaturi foarte mari, de 230 grade Celsius, si nu se descompune la gatit. In plus, nu are un miros persitent si gustul lui nu patrunde in preparatul culinar la care este folosit. Cercetarile arata ca la persoanele care folosesc frecvent uleiul de palmier a scazut nivelul colesterolului.

Prezenta vitaminelor A si E in compozitia uleiului de palmier impiedica imbatranirea celulara si stimuleaza sistemul imunitar, iar betacarotenul imbunatateste aspectul pielii, favorizeaza cresterea oaselor si mareste capacitatea de adaptare a ochiului la intuneric.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment