Specialiştii în nutriţie spun că dovlecelul poate fi o soluţie naturală în scăderea tensiunii arteriale, datorită conţinutului ridicat de potasiu. "Leguma este bogată în vitaminele C şi E, beta şi alfa-caroten, antioxidanţi ce protejează organismul împotriva cancerului de prostată.

În plus, dovlecelul scade riscul apariţiei maladiilor cardiovasculare, deoarece previne formarea plăcilor de ateron şi creşte rezistenţa corpului împotriva răcelii şi gripei", spune dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

De asemenea, leguma conţine 0,35 miligrame de vitamina B3 şi provitamina A, care sunt prezente mai ales în coaja dovlecelului. La acestea se adaugă 7 miligrame de vitamina C, totul în doar 100 grame, precizează specialiştii în nutriţie. Alimentul are un conţinut caloric scăzut, astfel că la 100 de grame dovlecelul conţine 15 kilocalorii.

Potrivit acestora, leguma are capacitatea de a bloca radicalii liberii, este o bogată sursă de fibre, dar cantitatea şi calitatea substanţelor nutritive variază în funcţie de vârsta dovlecelului. Cei tineri conţin pectină, în timp ce dovlecelul matur conţine celuloză, explică medicii.

În plus, alimentul este un veritabil pansament gastric, fiind indicat în gastrite, ulcere şi alte afecţiuni ale aparatului digestiv.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment