Varza şi-a câştigat pe bună dreptate reputaţia de medicament al săracului. Cei din Roma antică o apreciau; vindecătorii din Evul Mediu o întrebuinţau de asemenea; iar la sfârşitul sec. XIX - începutul sec. XX, europenii o găteau şi storceau pentru prepararea compreselor.
Varza, bogata in fier, acid folic, vitamina C si betacaroten
Metodele recente de preparare din Marea Britanie încep să detroneze însă această regină a legumelor. Varza conţine substanţe mucilaginoase tămăduitoare, asemănătoare cu cele produse de membrana mucoasă a organelor interne şi stomacului pentru protecţie.

Nutriţioniştii europeni folosesc varza la tratarea ulcerului, prescriind 1 litru de suc proaspăt de varză pe zi, în mai multe doze, pe o perioadă de zece zile. Cercetările modeme arată că acest regim are ca efect vindecarea completă.

De asemenea, varza este bogată în compuşi sulfurici - cei care provoacă mirosul specific al verzei ţinute îndelung la foc - foarte valoroşi în tratarea infecţiilor pieptului şi a problemelor pielii.

Varza verde-închisă este bogată în fier, iar conţinutul său ridicat de vitamina C ajută organismul să asimileze mai bine acest mineral. Varza trebuie consumată în abundenţă de persoanele care suferă de anemie şi de femeile mature, deoarece este extrem de bogată în acid folic. Mai este şi o sursă excelentă de betacaroten, alt ajutor în menţinerea sănătăţii pielii.

Cel mai important aspect al consumului de varză este de departe valoarea sa uriaşă în prevenirea cancerului, descoperită recent. Studiile pe eşantioane de populaţii au arătat că la cei care consumă cantităţi mari de varză albă (şi soiuri înrudite), anumite forme de cancer - îndeosebi cele la plămâni, colon, sân şi uter - au o incidenţă mult mai scăzută. Când frunzele de varză sunt tăiate, sfărâmate, stoarse sau gătite, se eliberează enzimele care transformă glucosinolaţii în indoli anticarcinogenici.

Fierberea excesivă a verzei nu numai că determină pierderi majore ale substanţelor nutritive, ci provoacă şi dispariţia sau dezactivarea multora dintre compuşii săi terapeutici. De asemenea, varza gătită poate fi greu de digerat, deci înăbuşiţi-o sau fierbeţi-o în suc propriu într-o oală cu capac câteva minute. Majoritatea nutrienţilor se găsesc în frunzele exterioare închise la culoare, deci aveţi grijă să nu le aruncaţi.

În mod surprinzător, studiile efectuate pe animale au arătat, de asemenea, că varza are un efect uşor de protecţie împotriva radiaţiilor, deci poate fi de ajutor celor care lucrează cu ecrane VDU, care urmează un tratament cu radiaţii sau cu multe raze X. Secolele de întrebuinţare au confirmat rolul său de remediu tradiţional în eliminarea stresului.

Ştiaţi că...
  • Varza - Energie / porţie standard - 19kcal;
  • Varza albă - Energie / porţie standard - 24kcal;
  • Este bogată în fier, acid folic, vitamina C şi betacaroten;
  • Varza este utilă în caz de ulcere la stomac;
  • Este bună în caz de anemie, probleme respiratorii şi acnee;
  • Se recomandă să se consume crudă, uşor înăbuşită sau fiartă în puţină apă;
  • Persoanele cu piele sensibilă trebuie să fie atente atunci când consumă varză, deoarece poate cauza dermatită;
  • Varza trebuie consumată cu moderaţie de persoanele care urmează un tratament cu tiroxină sau cu iod pentru tratarea hipotiroidiei;
Varza poate fi întrebuinţată pe post de compresă pentru tratarea artrozelor. Luaţi două sau trei frunze externe mari. Eliminaţi peţiolul şi nervurile centrale şi striviţi frunzele cu un facăleţ sau cu mânerul unui cuţit.

Înfăşuraţi-le peste o ţeava cu apă fierbinte, înăbuşiţi-le câteva minute sau puneţi-le într-un cuptor cu microunde până când se încălzesc. Nu le lăsaţi să se înfierbânte. Înfăşuraţi apoi frunzele în jurul articulaţiei afectate şi bandajaţi locul cu o batistă subţire.

Lăsaţi pansamentul să acţioneze timp de 15 minute şi repetaţi procesul de câteva ori pe zi. Acest tratament este ideal pentru tratarea osteoartritei, artritei reumatoide, rănilor cauzate de sport, luxaţiilor şi încordărilor.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment