În China, perele sunt apreciate pentru calităţile gustative şi nutritive. În medicina tradiţională chineză perele fac parte din categoria alimentelor reci, dulci şi întreţin umiditatea plămânilor, tratând cu succes tusea. În medicina chineză sunt folosite deopotrivă şi coaja şi ramurile, frunzele şi florile, precum şi pulpa.

Coaja perelor este folosită pentru a îndepărta focul interior al inimii şi pentru a întreţine umiditatea plămânilor. Ramurile, frunzele şi florile ajută la eliminarea toxinelor, a focului interior, a secreţiilor. Sâmburii perelor ajută la prevenirea osteoporozei şi pot fi folosiţi pentru îmbunătăţirea memoriei.

La fel ca la orice fruct, cea mai apreciată şi cel mai des folosită este pulpa fructului. Hidratează foarte bine şi este recomandată în cazurile de tuse, răguşeală, înroşirea şi inflamarea pleoapelor. În general, perele sunt indicate pentru tratarea inflamaţiei părţii superioare a aparatului respirator - dureri de gât, răguşeală, dar şi în caz de constipaţie.

Perele se pot consuma ca atare, proaspete, sub formă de suc, dar şi gătite. Aceste fructe îşi păstrează foarte bine gustul atunci când sunt gătite pe aburi. Se curăţă, se scot seminţele şi în orificiul format se pune o bucăţică de zahăr candel, după care se pun la aburi pentru 20 de minute.

O reţetă foarte bună în caz de tuse pentru copii sau adulţi e următoarea: se stoarce suc proaspăt de pere şi se fierbe timp de 15 minute la foc mic. Se amestecă o parte de suc cu o parte de miere, iar din această compoziţie se administrează de trei ori pe zi câte o linguriţă copiilor şi câte două adulţilor.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment