Papadia este o planta erbacee, perena, spontana, pe care o intalnim pe pasuni, fanete, poieni, locuri necultivate, in culturi, pe marginea drumurilor de la campie pana in zona sub-alpina.

Papadia are un rizom gros, vertical, ramificat, lung de 1-2 cm, continuat cu o radacina pivotanta lunga pana la 15 m, din care se desprind putine radacini secundare. Tulpina aeriana este cilindrica, goala in interior, fara noduri, nefoliata si se termina cu o inflorescenta.

Frunze sunt lanceolate, atenuate in petiol, cu marginea inegal scobita, rezultand lobi triunghiulari acuti sau obtuzi, cu lobul terminal mult mai mare. Nervura mediana are pe fata superioara aspect de sant.

Florile sunt galbene, mari, linguate, grupate cate 100-200 intr-un calatidiu care se deschide dimineata si se inchide seara. Papadia infloreste in perioada aprilie-septembrie(octombrie).

Partile aeriene ale papadiei contin gliceride ale acizilor oleic, palmitic, stearic, ulei volatil, colina, glucoza, polioze, flobafene, acid tartric, substante proteice, substante antibiotice, alcooli triterpenici, carotenoide, flavoxantine, vitaminele A, B, C, D, saruri de azot, calciu, fosfati etc.

Radacinile contin alcooli triterpenici, fitosterine, glucide (inulina, levuloza etc), substante proteice, rezine, gliceride ale acizilor palmitic, oleic, linoleic, arginina, asparagina, acid nicotinic si amida acidului nicotinic, vitamine B, C, substante minerale.

La papadie, frunzele sau planta intreaga se recolteaza primavara inaintea infloririi. Radacina se recolteaza toamna in septembrie-noiembrie sau primavara de timpuriu, in martie-aprilie. Florile se recolteaza in faza de boboc sau la deschidere. Se usuca la umbra, in strat subtire, in locuri foarte bine aerate. Uscarea artificiala se face la 40-50°C.

Papadia serveste la tratarea tenului iritat, inrosit si contra petelor. Este, de asemenea, foarte utila in tratarea obezitatii, avand o buna actiune diuretica.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment