Leurda este o plantă erbacee, perenă, cu înălţimea de până la 40-50 cm, cu tulpina floriferă, netedă, triunghiulară, verde-deschisă. Frunzele lanceolate, lucioase, asemănătoare celor de lăcrimioară, ies dintr-un bulb lungueţ, înconjurat de membrane albe, transparente. Florile sunt albe, adunate în umbelă semisferică, acoperită cu o pieliţă. Fructul este o achenă sferică. Seminţele sunt rotunde, negre. Înfloreşte în lunile mai-iunie.

Leurda creşte numai pe câmpuri bogate în humus şi umede, sub tufişuri, în păduri de foioase şi de conifere. Planta emană un puternic miros de usturoi. Răsare din pământ în martie-aprilie sau mai devreme. Au fost făcute încercări de a o introduce în cultură, dar nu s-au soldat cu succes, fiindcă planta cere soluri fertile şi umede, ferite de razele solare directe.

Toate organele plantei conţin ulei volatil, acid ascorbic, caroten, vitaminele complexului B, proteine, zaharuri, celuloză.  Leurda posedă proprietăţile usturoiului, însă are o putere curativă mai mare.

Frunzele conţin destul de mult acid ascorbic, de aceea sunt de folos în tratamentul şi prevenirea scorbutului. Ele mai au proprietăţi bactericide şi fungicide. Consumul de leurdă măreşte secreţia glandelor digestive şi funcţia de evacuare a intestinului gros.

Bulbul de leurdă poate fi folosit la fel ca usturoiul. Persoanele cu stomac sensibil vor turna lapte cald peste frunze sau bulbi, vor lăsa conţinutul să stea 2-3 ore, apoi vor bea acest lichid, înghiţitură cu înghiţitură. Iată cum se prepară o tinctură de leurdă: frunzele sau bulbii tăiaţi mărunt se introduc într-o sticlă şi se toarnă un litru de rachiu, se lasă pe 14 zile la soare.

Se bea de 4 ori pe zi câte 10-15 picături dizolvate în puţină apă. Aceste picături fac o memorie excelentă, previn arterioscleroza, fac dispoziţia mai bună. Tinctură se mai recomandă în cazuri de diaree acută şi cronică, constipaţie, insomnie, tulburări cardiace provocate de stomac, dureri de cap, nelinişte şi depresie.

Frunzele folosite în stare proaspătă curăţă rinichii şi vezica, favorizând urinarea. Leurda curăţă întregul organism, face sângele sănătos, distruge substanţele otrăvitoare. Nici o plantă nu este atât de eficace pentru curăţarea stomacului, a intestinelor şi a sângelui. Viermii intestinali mor îndată după folosirea leurdei.

Este deosebit de indicată în curele depurative de primăvară şi ajută la vindecarea bolilor cronice de piele. Frunzele se folosesc numai proaspete. Se taie mărunt pe pâinea cu unt, în supă, pe cartofi, chiftele sau în alte mâncăruri, se pot amesteca cu frunze de urzici.

Pentru păstrare mai îndelungată, frunzele se murează, se marinează după diferite reţete. Leurda este un condiment bun pentru bucatele din carne, peşte şi legume. Din ea se poate face umplutură pentru plăcinte, ea aromatizează ciorbele. În bucătărie înlocuieşte usturoiul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment