Colesterolul este o substanță grasă produsă de ficat sub acțiunea anumitor stimuli (de natură alimentară, metabolică, ereditară) ce are roluri importante în organism. Colesterolul pătrunde în sânge pentru a-și exercita funcțiile, ca mai apoi să iasă din vasele sangvine prin pereții acestora. Când concentrația colesterolului din sânge este mai mare decât norma, moleculele grase de colesterol se acumulează la nivelul pereților vaselor sangvine (deoarece nu reușesc să le străbată), formând plăci de aterom, implicate în patologii precum ateroscleroză.

Factori determinanți
Concentrația mare de colesterol în sânge (hipercolesterolemia) este determinată de numeroși factori:
- alimentația necorespunzătoare, cu multe grăsimi animale;
- cofeina;
- alcoolul;
- fumatul;
- stresul;
- unele tratamente medicamentoase;
- ereditatea: copiii de la părinții care suferă de hipercolesterolemie au un risc mai mare de a avea mai târziu colesterolul mare și de a face boli cardio-vasculare;
- obezitatea;

Produse alimentare ce scad nivelul colesterolului

Cerealele
Se recomandă de consumat în fiecare dimineață cereale integrale, mâncate fie cu lapte, fie cu iaurt. Cerealele au multe beneficii: sunt energizante, duc la stabilirea tranzitului intestinal și digestiei, combaterea constipației, conțin vitamine din complexul B etc.

Soia
Consumul de soia are beneficii asupra concentrației mari de colesterol în sânge. Soia este bine-cunoscută pentru numeroasele sale beneficii, dar trebuie de atras atenția asupra calității acesteia, deoarece unele produse din soia sunt modificate genetic și își pierd din influențele pozitive asupra organismului.

Semințele de floarea soarelui
Semințele de floarea soarelui conțin o cantitate mare de acid linoleic, care duce la micșorarea colesterolului din pereții arterelor.

Peștele
Cu cât carnea de pește este mai grasă, cu atât efectele benefice contra colesterolului sunt mai mari. Specialiștii recomandă consumul somonului.

Fructe și legume
Fructele și legumele au un conținut mare de vitamine, minerale și fibre. Ele asigură o cantitate importantă de nutrienți necesari funcționării normale a organismului și ridicarea sistemului imunitar.

Ceapa și usturoiul
Ceapa și usturoiul micșorează nivelul colesterolului, întărind totodată sistemul imunitar.

Coriandru
În afară de efectul de scădere a colesterolului, semințele de coriandru au și alte efecte benefice - diuretice, acționează pozitiv asupra maladiilor renale, cardiace, hipertensiunii, edemelor etc. Se prepară un decoct ce se consumă de 2 ori pe zi timp de câteva săptămâni, după care se face o pauza de o circa o lună (nu trebuie neglijate efectele diuretice, ce crează dezechilibre ionice). Pentru prepararea decoctului: fierbeți două linguri semințe de coriandru și strecurați-le după răcire.

Lecitina
Lecitina acționează asupra sistemului nervos, fiind un adjuvant în stările de oboseală psihică. În plus, lecitina este o substanță indispensabilă ficatului, participând în desfășurarea funcțiilor acestuia, fiind implicată în reglarea secreției bilei (fierii), totodată reglând concentrația colesterolului. Aportul corespunzător de lecitină împiedică depunerea colesterolului pe vasele de sânge. Lecitina o putem găsi în gălbenuș, ulei vegetal, lapte, cereale integrale, boabe de soia, etc.

Vinete
Vinetele conțin vitaminele C și P, care ajută la micșorarea colesterolului în sânge, reducând riscul ca acesta să se depună la nivelul pereților vaselor sanguine (în aşa mod se pot dezvolta maladiile cardio-vasculare, infarctul miocardic).

Pentru a preîntâmpina creşterea nivelului de colesterol, evitaţi următoarele alimente:
- prăjelile (inclusiv ouăle prăjite);
- untul;
- frișca, înghețata, creme de prăjiturile grase;
- carnea grasă (în special carnea de porc);
- mezelurile;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment