Ritmul de viata cotidian, deseori foarte stresant, alimentatia dezordonata si cu preparate nenaturale din abundenta, poluarea, lipsa de miscare suficienta, deprinderile negative - iata doar cîteva dintre cele mai cunoscute cauze ale bolilor care fac ca timpul trait sa alunece pe lînga noi, fara sa ne mai aduca satisfactii reale. In prevenirea si combaterea dereglarilor fizice, afective, spirituale, natura ne-a fost si a ramas întotdeauna sprijinul cel mai de nadejde.

Cele mai la îndemîna remedii au la baza plantele, orice persoana putînd sa-si permita tratamente de durata cu ceaiuri de plante medicinale (precizarea este utila, întrucît pe piata exista si produse . denumite ceaiuri, care însa au doar arome si coloranti specifici anumitor amestecuri de plante). Va prezentam cîteva ceaiuri de folosit în patologii mai dificile, ce presupun manifestari precum hemoragiile, arsurile si alte tulburari.

Hemoragii uterine
Se amesteca trei linguri de frunze de Traista-ciobanului cu trei linguri de frunze de Urzica (uscate, evident) si se infuzeaza în 300 ml apa clocotita. Cantitatea respectiva se foloseste pe parcursul unei singure zile, pentru trei reprize de irigatii în zona afectata, avînd grija ca temperatura lichidului sa nu depaseasca temperatura corpului. Tratamentul se poate face pîna la disparitia crizelor.

Hemoragii hemoroidale
Se prepara un decoct din doua lingurite de Coada-soricelului, o lingurita coaja de Crusin si o lingurita de frunza de Urzica, la 300 ml apa rece, care se fierbe apoi în clocot timp de 3-4 minute, la foc mic. Se mai lasa apoi la cald înca 15 minute. Se bea o cana la prînz, dupa ce bolnavul a mîncat si înca o cana, obligatoriu, seara, tot dupa-masa.

Gastrite si arsuri la stomac
Se infuzeaza timp de 1-2 minute un amestec din frunze de Dud - o lingurita si flori de Salcîm - o lingurita, în 300 ml apa clocotita. Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei si se bea întreaga cantitate de-a lungul unei zile, în trei reprize (cantitati egale), înaintea meselor principalei

Insomnii, dereglari functionale ale sistemului nervos
Se realizeaza un amestec din doua lingurite frunze de Paducel, doua lingurite radacina de Odolean si doua lingurite flori de Levantica, apoi se pune la infuzat în 400 ml apa clocotita, se acopera vasul si se lasa timp de 30 minute. Se strecoara si se pastreaza la rece. Se iau cîte doua linguri, de trei ori pe zi, pîna la disparitia simptomelor neplacute.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment