Durerile de gât sunt provocate de inflamația amigdalelor, faringelui, iar uneori și a laringelui, situație în care apare și răgușeala. Durerea se accentuează la rece, în schimb lichidele calde (dar nu fierbinți) o ameliorează.
Cum se pot calma durerile de gât
Ceaiurile de mușețel, tei și gălbenele sunt printre cele mai bune calmante ale durerilor în gât. Ceaiul de tei este și antiviral, fiind recomandat atunci când durerea în gât este cauzată de gripă sau răceală.

Pătlagina este un alt remediu naturist care tratează eficient problemele aparatului respirator. Ea se poate prepara sub formă de infuzie, cu o linguriță de plantă la o cană cu apă, dar pentru că nu are un gust tocmai plăcut, copiilor le este recomandat îndeosebi siropul. Pătlagina are efect anti-iritant și tratează cu succes atât durerile în gât, cât și tusea.

Cătina și echinaceea sunt un bun tratament al infecțiilor respiratorii însoțite de dureri în gât. Cătina se administrează sub formă de ceai (infuzie cu o linguriță de fructe la o cană cu apă) sau sirop. Ambele sunt ușor acceptate de copii.

Dintre produsele apicole, cel mai bun tratament al durerilor în gât este propolisul. El este eficient în special pentru tratamentul infecțiilor de natură bacteriană, fiindcă are efect antibiotic. Tinctura de propolis se administrează fie cu miere, fie pe pâine, câte o picătură pe kilogram corp. Tabletele de propolis tratează mai rapid durerile în gât, deoarece substanțele active au un contact prelungit cu zona iritată.

Multe dintre medicamentele din farmacii prescrise pentru tratamentul durerilor în gât au în compoziție uleiuri volatile, precum eucaliptul sau lămâia, ambele cu efect antiseptic și antiinflamator. Uleiurile de eucalipt sau de lămâie pot fi procurate din magazinele cu profil naturist și se administrează câte 3 - 4 picături de 3 ori pe zi, în amestec cu o linguriță de miere. Gustul uleiurilor volatile poate să nu fie pe placul copiilor, de aceea sunt preferate celelalte remedii naturiste.

Specialiștii mai recomandă gargara cu un amestec de plante - mușețel, salvie, gălbenele, pătlagină, tei. Se amestecă în părți egale și se prepară o infuzie cu o lingură de plante la o cană cu apă. O soluție la îndemână este gargara cu apă călduță și sare. Pentru calmarea durerilor în gât se pot folosi și comprese.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment