Uleiurile volatile pot fi utilizate atât extern, cât si intern. În continuare vom descrie modalitatile prin care acestea sunt administrate extern.

1. Inhalatia este una din metodele cele mai simple si eficiente. Picurati 10 picaturi de ulei volatil pe un servetel de hârtie sau de pânza. Relaxati-va si inspirati o perioada cât mai lunga aroma ce se degaja (20-30 min.). Avantajul metodei consta în faptul ca este accesibila, este naturala si-si pastreaza efectul deplin (uleiul nu este distrus la temperatura).
Aromoterapia - eficienta si rapida
Dezavantajul: se evapora rapid si nu este econom. Poate fi utilizata si pe parcursul noptii, asezând tesatura îmbibata cu ulei pe perna (în caz de nas înfundat, raceala, sinuzita etc.). De asemenea, pot fi facute inhalatii traditionale. În 100 ml de apa fierbinte turnati 10 picaturi de ulei volatil. Acoperiti-va capul cu un prosop care sa cuprinda si vasul de inhalare. Inspirati adânc (pe nas) pâna ce dispare mirosul uleiului. Procedura se face de 2-3 ori pe zi, în special în afectiunile cailor respiratorii (raceli, sinusuri blocate, cefalee, tuse, pentru amplificarea expectoratiei), tensiune arteriala, dureri cervicale.

2. Lampile de aromoterapie constituie o metoda traditionala de a inspira uleiuri volatile. Inhalarea se face într-un mod placut în timp ce va puteti ocupa cu alte treburi. În 30-50 ml de apa pe care o turnati în lampa adaugati 3-5 picaturi de ulei eteric. În partea de jos a lampii se introduce o lumânare speciala (în cutiuta de aluminiu) care arde câteva ore.

3. Baile aromatice sunt eficiente în insomnie, afectiuni musculare, probleme de circulatie, tensiune arteriala, probleme de ciclu, tuse, raceala, cefalee, retentie de lichide în organism. Apa pentru baie trebuie sa fie fierbinte. Se adauga 10 picaturi de ulei volatil la jumatate de cada de apa sau 15 picaturi la o cada umpluta de trei sferturi. Trebuie sa stati în baie cel putin 30 min.

4. Masajul - se pregateste un amestec din 100 ml ulei (susan, mustar, masline etc.) si 40 picaturi de ulei volatil. Uleiul de baza (recipientul) precum si uleiul volatil sau amestecul de uleiuri volatile se aleg conform caracteristicilor constitutionale ale persoanei si afectiunii sau dereglarilor existente.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment