Modest şi foarte eficient (se află la îndemînă), oţetul de mere este un aliment banal în aparenţă, dar uluitor prin calitatea sa.

Oţetul de mere preia în bună măsură calităţile materiei prime din care a fost obţinut, în cazul de faţă merele, fructe foarte bogate în potasiu, mineral esenţial pentru funcţionarea normală a unor sisteme importante din organism (cardiovascular, nervos). Oţetul de mere conţine practic toate mineralele esenţiale şi oligoefementele prezente în fructele din care a fost obţinut.
Oțetul de mere, remedii naturiste
El este bogat în potasiu, magneziu, calciu, fosfor, sulf şi fier. Cura cu oţet de mere este recomandată mai ales celor care au lipsă de potasiu în organism, prezentă mai ales în cazul regimurilor de slăbit hiperproteice, adică bazate în principal pe carne. Or, în timpul sărbătorilor, produsele din carne sînt, din păcate, baza hranei, ceea ce, atît pe moment, cît şi pe termen lung, creează probleme în lanţ organismului.

În continuare, va prezentăm rezolvarea acestor probleme cu oţetul de mere.

- Îngrăşarea
- pentru a ne încăpea hainele şi după ce trec sărbătorile, putem face în fiecare zi un tratament simplu şi cu o eficienţă destul de mare: dimineaţa cînd ne trezim, bem pe stomacul gol un pahar de apă, în care au fost dizolvate două linguriţe de oţet de mere. Apoi, pe parcursul zilei, după fiecare masă, vom bea o jumătate de pahar de apă în care am adăugat o linguriţă de oţet de mere şi două linguriţe de miere.


- Pofta de mîncare prea mare - este reglată cu o cură complicată, dar cu efecte foarte puternice: îainte de fiecare masă, oricît de îmbelşugată sau săracă, se înghit doi căţei de usturoi, pisaţi împreună cu o lingură mare de oţet şi puţină apă. Este un preparat nu foarte aromat ca aromă, însă cu un efect deosebit. Ar mai fi de reţinut că această cură, destul de dură pentru tubul digestiv, nu se face mai mult de şapte zile la rînd, urmate de şapte zile de pauză.


- Digestia dificilă - luaţi, înainte şi după masă, cîte un sfert de pahar de apă, în care a fost diluată o linguriţă de oţet. Oţetul stimulează salivaţia, secreţia de sucuri gastrice. De asemenea, îmbunătăţeşte metabolismul lipidelor, substanţe care sînt cel mai dificil de digerat şi asimilat.


- Intoxicaţia alimentară - apare adesea pe timpul sărbătoritor, din cauza păstrării îndelungate a unor alimente uşor alterabile sau din cauza folosirii la prepararea mîncărurilor a unor ingrediente necorespunzătoare. Dacă vă confruntaţi cu această problemă, încercaţi să evacuaţi rapid toată hrana nedigerată din stomac, înghiţind apă caldă cu sare şi eliminînd-o prin vomă. Apoi, după ce aşteptaţi o oră, puteţi face următorul tratament: beţi în reprize un litru de apă plată sau de izvor, în care aţi dizolvat în prealabil patru linguri de oţet.


- Durerile de cap - mai ales cele care apar ca o consecinţă a unor probleme hepato-biliare sau a excesului de mîncare se tratează intern cu oţet de mere, din care se iau 2 linguriţe diluate în puţină apă. Extern se fac fricţionări ale tîmplelor şi ale bazei craniului (deasupra cefei) cu oţet de mere. O metodă populară, care uneori dă rezultate surprinzător de rapide, este inspirarea vreme de cinci minute a vaporilor de oţet, deasupra unui vas.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment