Ceapa batun (ceapa de iarnă) este o plantă perenă, fără bulbi. În primul an de vegetaţie la plante apar frunze tubulare mari, de culoare verde-închisă. În cel de-al doilea an, precum şi în cei ulteriori, plantele formează tulpini florifere cu 150-200 flori. Pe un singur loc ceapa batun creşte 4-6 ani. Provine din China şi Siberia de Sud-Est.

O calitate valoroasă a acestei cepe este că ea poate da frunze verzi primăvara devreme, atunci când pe masa consumatorilor lipsesc legumele proaspete.
Ceapa batun
Ceapa batun este o cultură foarte rezistentă la frig, suportând îngheţuri de până la -25°C. Frunzele ei încep să crească la temperatura de 1°C, când se topeşte zăpada. Două-trei plante se pot despărţi de tufă şi se pot planta în sol la o distanţă de 15 cm. Lucrările de îngrijire se fac ca şi la alte soiuri de ceapă.

Frunzele verzi sunt bogate în caroten, zaharuri, vitaminele C, PP, B1, B2, ulei volatil, magneziu, potasiu, fier în cantităţi mari. Conţinutul vitaminei C este de două ori mai mare decât în cozile verzi ale cepei comune.

În China, băştinaşii folosesc şi astăzi această plantă ca antiseptic împotriva florei patogene din intestine, precum şi ca un remediu anestezic şi sudorific. Ceapa batun se întrebuinţează pentru producerea preparatelor ce scad tensiunea şi măresc elasticitatea capilarelor. Ea este un bun condiment pentru salate, garnituri, fiind foarte gustoasă şi în stare murată.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment