Sfaturi
  • Semintele de telina nu pot fi consumate imediat dupa culegere. Ele trebuie procesate atent (tincturi, uleiuri etc.).
  • Daca folositi ulei de telina, evitati expunerea la soare, pentru ca el contine bergapten, substanta care duce la cresterea fotosensibilitatii.
  • Femeilor insarcinate nu le este indicat consumul de telina decat in cantitati mici.
In cazuri rare, consumul acestei legume poate da reactii alergice. Persoanele alergice pot intra chiar in soc anafilactic in cazul unui consum accidental (alergia la telina este des intalnita in Europa Centrala).
Telina - recomandari
Forme de utilizare
Atunci cand este recomandat consumul de telina cruda (contine cele mai multe substante utile pentru sanatatea noastra), puteti sa o folositi sub forma de salata (telina rasa combinata cu morcov, mere, masline si putin ulei de buna calitate).

Sucul de telina este de asemenea eficient in scop terapeutic.
Uleiul volatil este utilizat atat ca medicament, dar si in parfumerie. Semintele procesate de telina se pot combina cu sarea – astfel este obtinuta sarea de telina. Frunzele de telina se folosesc la condimentarea mancarurilor si chair a unor bauturi, precum cocteilurile.

Telina poate fi utilizata si sub forma de decoct sau tinctura. In functie de problema cu care va confruntati, apelati la forma de utilizare care va este cea mai utila.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment