Frunzele de nuc
Frunzele de nuc posedă proprietăți digestive, vermifuge, depurative, antihemoragice. În plus, infuziile în care sunt adăugate frunzele uscate de nuc micșorează glicemia și nivelul grăsimilor în sânge. Pentru infuzie, frunzele se pot usca la soare, cele care rămân verzi și după uscare își păstrează proprietățile terapeutice.

În cazul persoanelor diabetice, ceaiurile din plante acționează blând, putând fi folosite în același timp cu antidiabeticele orale. Cele mai bune rezultate se obțin dacă frunzele de nuc se combină în infuzie cu rădăcini de brusture, teci de fasole, frunze de dud sau de afin. Cu toate că acționează eficient, remediile naturiste nu trebuie administrate pe termen lung. O dată la 3 luni e bine să se facă o pauză în administrarea lor.
Frunzele de nuc și de măslin, remedii contra îmbătrânirii
Infuzia din frunze de nuc este utilă în tratamentul tulburărilor digestive, a constipației. Se pregătește dintr-o linguriță cu frunze uscate la o cană cu apă fierbinte. Se consumă zilnic câte 2 căni de infuzie călduță și neîndulcită. Frunzele de nuc se deosebesc prin conținutul în taninuri, vitamina C, acizi organici, săruri minerale, ulei esențial. Substanțe date conferă frunzelor de nuc proprietatea de a micșora tensiunea arterială și nivelul colesterolului în sânge.

Frunzele de măslin
Frunzele de măslin sunt bogate în fibre, acizi grași mono-nesaturați, calciu, potasiu, mangan, fosfor, magneziu și vitaminele A, B, C, E. Extractul din frunze de măslin se recomandă ca adjuvant în hipertensiunea arterială, în tulburările de ritm cardiac, în arterioscleroză sau diabet.

Extractul din frunze de măslin reprezintă o soluție bună pentru micșorarea nivelului colesterolului în sânge. Pentru aceasta se recomandă o doză zilnică de 1 g extract. Pentru a ține sub control tensiunea arterială și colesterolul, extractul se asociază cu o cură cu măsline și ulei de măsline. Uleiul și măslinele conțin grăsimi mono-nesaturate, care scad nivelul colesterolului în sânge și au efect cardio-protector.

Infuzia din frunze de nuc se recomandă pentru combaterea secreției excesive a glandelor sudoripare, dar și pentru eliminarea viermilor intestinali. În afecțiuni pancreatice, în balonări se recomandă maceratul din muguri de nuc: câte 30 - 40 de picături de 2 ori pe zi, înainte de mesele de prânz și seară. Exterior, frunzele de nuc se pot utiliza sub formă de băi în cazul durerilor de natură reumatică.

Încă cu mulți ani în urmă, coaja, frunzele și uleiul de măsline se utilizau în tratamentul febrei și răcelilor. Ele au rămas cunoscute ca remedii eficiente contra îmbătrânirii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment