Fructele de măceș sunt bogate în vitaminele A, B1, B2, C, K, P, pectine, zaharuri, tanin și acid citric. Specialiștii recomandă măceșul în oboseala cronică.

Măceșul mai este numit Rosa canina. A fost numit astfel deoarece planta avea proprietatea de a vindeca mușcăturile de câine turbat. În afara efectelor diuretice, măceșele mențin o bună funcționare a vaselor capilare și normalizează circulația sangvină.
Fructele de maces, bogate in vitamine
Ceaiul de măceș combate anxietatea, palpitațiile, paraziții intestinali, grețurile și mărește secreția biliară, pentru care se recomandă în afecțiunile ficatului.

Decoct de măceșe
Pentru a pregăti decoct de măceș, aveți nevoie de două lingurițe de fructe zdrobite, care se fierb în circa 500 ml apă timp de 10 minute. După ce se răcește, ceaiul se strecoară, se îndulcește și se bea de-a lungul zilei pentru crampele de stomac.

Lichior din măceșe
Aveți nevoie de un kg pulpă de măceșe, 500 g miere, trei litri alcool de secară. Ingredientele date se macerează la cald, pe o durată de 21 de zile. După aceasta filtrați și consumați 50 ml zilnic în convalescență și în anemie.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment