Ca remediu naturist pentru stimularea digestiei și eliminarea toxinelor se poate folosi Aloe vera. În compoziția sa se pot găsi peste 20 de minerale și 20 de aminoacizi. În plus, Aloe vera conține vitamina B12, acid caprilic natural, o substanță care distruge bacteriile și ciupercile aflate în tractul digestiv.

Suc de Aloe vera
Sucul de aloe vera stimulează mișcările intestinale și accelerează procesul de digestie, prevenind constipația sau balonările. În componența plantei se mai găsește acid salicilic, care are efect antiinflamator și analgezic. Din această cauză, sucul acestei plante contribuie la tratarea unor afecțiuni precum colita, diverticulita sau sindromul colonului iritabil.
Aloe vera, utila in afectiuni digestive
Gel de Aloe vera
Gelul de aloe vera este indicat ca adjuvant în tratamentul ulcerului gastric. Gelul formează un strat protector pe mucoasa intestinală care, conform cercetărilor, rezistă până la 48 de ore. Tot din această cauză, produsul se recomandă și bolnavilor cu hiperaciditate gastrică.

Pentru uz intern nu se recomandă consumul sucului de aloe vera în stare naturală, ci doar sub formă de preparate farmaceutice - capsule, gel, tablete, macerat. Cel mai utilizat este gelul pe bază de aloe, care se obține prin diferite metode de extracție și în diferite concentrații.

Dacă suferiți de afecțiuni digestive, specialiștii recomandă doze mici de gel (10 - 20 ml zilnic), în cure de 10 zile, maxim 2 săptămâni. Ca laxativ în cazul constipațiilor se indică o singură doză de 100 ml de gel. Însă fiți atenți! Administrarea dozelor zilnice mai mari de 200 ml are efect purgativ drastic. Supradozajul duce la diaree, iritație gastrică și chiar nefrită, deoarece se elimină prin rinichi. Tot din această cauză, produsele pe bază de aloe se folosesc doar cu avizul medicului și nu mai mult de 2 săptămâni.

Extern
Aloe vera este bine cunoscută pentru rezultatele de regenerare și hidratare a pielii. În uz extern se recomandă sucul obținut direct din frunzele cărnoase și albicioase ale plantei, care se crestează la bază. Cu acest suc se pot trata rănile și arsurile superficiale. Se aplică direct pe rană. Proprietăți dezinfectante, cicatrizante și regeneratoare are doar sucul extras din frunzele unei plante mature, cu o vârstă de minimum 2 ani.

Contraindicații
Deoarece stimulează contracțiile uterine, produsele pe bază de aloe nu se recomandă în timpul sarcinii. Nu se administrează nici în timpul lactației, deoarece substanțele active ajung în laptele matern, provocând diaree nou-născutului. Nu se utilizează produse pe bază de aloe vera în maladii cronice de rinichi, în colite inflamatorii sau în cazul persoanelor cu varice și hemoroizi. Preparatele date se administrează cu precauție în cazul celor cu boli de inimă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment