Busuiocul (Ocimum basilicum) reprezintă o plantă care se cultivă de aproximativ 5000 de ani, venind din India și din alte regiuni tropicale ale Asiei. Cuvântul "busuioc" vine de la grecescul "basileus" (ceea ce înseamnă rege, regal).

Busuiocul este un condiment, utilizat mult în bucătăria italienească. Florile, dar în special frunzele plantei date se folosesc proaspete pentru a oferi o savoare deosebită mâncărurilor. Busuiocul conține fier, calciu și vitaminele A, B6, magneziu și potasiu.

Busuiocul se poate folosi în combinație cu roșiile sau în garnitura pentru legume sau pui. Frunzele de busuioc subțiri tăiate amestecate în maioneză fac un sos bun pentru pește. Se mai recomandă în sosuri sau gemuri de fructe, mai ales cele din căpșuni, zmeură sau prune.
Busuiocul, planta cultivata de 5000 de ani
Sos de busuioc

Ingrediente
  • 1/3 frunze proaspete de busuioc;
  • 2 căței zdrobiți de usturoi;
  • sare;
  • 1/2 cupă de esență de pin;
  • 3/4 cană de parmezan ras;
  • 1/2 cană de ulei de măsline;

Mod de preparare
Amestecați frunzele de busuioc într-un blender. Dacă nu aveți destul busuioc, puteți pune în blender și pătrunjel proaspăt. Adaugați usturoiul și uleiul de măsline și amestecați timp de câteva secunde. Adaugați pe parcurs esență de pin, parmezanul și sarea. Mixtura trebuie să fie groasă și cremoasă. Aceasta poate fi consumată cu paste, friptura, somon, pui fript ş.a.

Busuiocul se folosește și peste feliile de roșii, cu brânză pentru o salată delicioasă. Benefic este și ceaiul făcut din busuioc, având un efect liniștitor. Cu ajutorul busuiocului se tratează multe afecțiuni:

Rănile gingiilor
Preparați un ceai din circa 8 frunze de busuioc și clătiți gura cu acest ceai cât mai des. În plus, o frunză ținută în gură pe locul afectat vă poate micșora durerea.

Artrita reumatică
Busuiocul acționează ca un antiinflamator, vindecând sau ușurând durerile.

Astmul, osteoartrita și artrita reumatică
Substanța prezentă în busuioc, numită beta-caroten ajută în ameliorarea simptomelor acestor maladii şi la oprirea dezvoltării lor.

Înțepături de insecte
Busuiocul este util în înțepăturile de insecte, reducând toxicitatea înțepăturii.

Busuiocul este recomandat în maladiile cardiovasculare, de ficat, rinichi, afecțiuni digestive, micșorează stresul, tusea, răceala, gripa, busuiocul având și proprietăți antibiotice și antivirale.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment