De mult timp ovăzul se cultivă pentru hrană, fiind una din cele mai apreciate cereale. În fitoterapie se utilizează toate părțile plantei. Ea conține lipide, proteine, glucide, lecitine, săruri minerale, fosfor, magneziu, calciu, vitamine (A, B1, B2, D și PP), siliciu, fier și estrogeni, de unde vine acțiunea sa remineralizantă, întăritoare, tonică.

Specialiștii îl recomandă în astenie, anorexie mentală, în convalescență, surmenaj, îmbătrânire, demineralizare sau osteoporoză. Ovăzul posedă virtuți hipnotice, ajută la tratarea insomniei și contribuie la tonifierea sângelui, în patologia endocrină, în caz de sterilitate, impotență, dar și hipotiroidie, fiind un excelent stimulent al glandei tiroide. Micșorează absorbția carbohidraților (zaharurilor) în sânge, cauză pentru care se utilizează în diabetul slab.
Ovazul, una din cele mai apreciate cereale
Făină de ovăz
Făina de ovăz se utilizează în tratamente de îngrijire a pielii (în special la prepararea unor produse cosmetice pentru pielea uscată) sau de întărire a părului, posedând proprietăți de curățare și hidratare.

Fulgi de ovăz
Fulgii de ovăz se pot utiliza ca adjuvant în litiaza renală, constipație, tuse, diskinezii biliare, diabet zaharat, hiperlipidemie. Pentru hipercolesterolemie se indică folosirea cel puțin a câte o cană de fulgi de ovăz, de 2 ori pe zi.

Decoct de ovăz
Decoctul de ovăz se indică ca revigorant după maladiile febrile. Se poate prepara din 4 linguri de ovăz, care se fierb timp de 10 minute într-un litru de apă. Se strecoară și se îndulcește cu miere, după gust. Fulgii de ovăz consumați ca atare sau cu lapte posedă proprietăți energetice, ușor laxative.

Ovăz germinat
Ovăzul germinat are o valoare nutritivă deosebită. Se recomandă în special bătrânilor și copiilor cu avitaminoze.

Tinctură de ovăz
Tinctura de ovăz este bună în tratamentul stărilor depresive, dermatoze, dureri reumatice, în disfuncții tiroidiene și în tratarea simptomelor specifice menopauzei. Doza optimă este de 20-30 de picături diluate în 50 de mililitri de apă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment