Cătina reprezintă un remediu eficient în tratarea rănilor de la nivelul tegumentelor și mucoaselor, fiind utilizată sub formă de cremă, unguent sau ulei. Ea conține vitaminele A, B1, B2, C, E, K, esențiale pentru sănătatea pielii. În plus, ajută la grăbirea vindecării arsurilor și rănilor, tratarea eczemelor și psoriazisului.

Datorită vitaminelor prezente în cătină, aceasta posedă capacitatea de a stimula regenerarea pielii, fiind excelentă în tratamentul arsurilor, rănilor cu vindecare lentă, ulcerațiilor sau degerăturilor. Uleiul de cătină se utilizează și în tratarea eritemelor (pete roșii pe piele), mâncărimilor, eczemelor sau psoriazisului.
Catina, un remediu eficient in mentinerea tineretii pielii
Această plantă se utilizează și în cosmetică, pentru a menține tinerețea pielii. Cătina intră în componența cremelor antirid, a gelurilor și loțiunilor de îngrijire a tenului. Produsele, în compoziția cărora intră cătina posedă acțiune nutritivă, revitalizantă și regeneratoare. Beneficiul cătinei este că se potrivește oricărui tip de ten.

Fructele de cătină conțin cuercitină, o substanță cu proprietăți antioxidante, analgezice, antibacteriene. Proprietățile anti-îmbătrânire ale cătinei se datorează conținutului de licopen și betacaroten (provitamina A). Licopenul reprezintă un pigment natural care dă culoarea fructelor. Acesta menține elasticitatea pielii și micșorează procesul de îmbătrânire.

Betacarotenul mărește imunitatea organismului și previne pigmentarea pielii. În plus, betacarotenul stimulează sinteza melaninei în piele. Aceasta protejează pielea împotriva razelor solare, prevenind îmbătrânirea precoce și cancerul cutanat.

Suplimentar, uleiul de cătină este cunoscut privind capacitatea sa de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete sau de altă natură. Uleiul de cătină se apreciază pentru conținutul de acizi grași nesăturați, care mențin stratul protector de la suprafața pielii. În lipsa acestor acizi, pielea îmbătrânește prematur și se acoperă de riduri.

Folosit ca uz intern, cătina se recomandă în tratarea celor mai diverse afecțiuni: ulcer gastric și duodenal, diaree, urticarie, boli neuroendocrine, reumatice, hepatite, anemie, astenie.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment