Poluarea atmosferica tot mai accentuata si, adesea, lipsa unei igiene elementare fac ca numarul victimelor afectiunilor conjunctivei ochilor sa creasca.

Agentii bacterieni (stafilococi, streptococi, pneumococi), dar si adenovirusurile, virusurile herpetice, ca si rujeola si varicela pot fi surse importante pentru conjunctivita. Nu putem neglija efectele unor produse cosmetice sau ale lentilelor de contact.
Conjunctivitele, remedii naturiste
Medicina traditionala chineza - pastrandu-si inclinatiile profilactice - recomanda, de mii de ani, o ingrijre atenta a ochilor. Astfel, se considera a fi foarte eficienta spalarea zilnica a conjunctivei si scleroticii ochilor, prin cufundarea fetei, cu ochii deschisi, intr-un vas steril cu apa distilata. Se clipeste lent si de mai multe ori, apoi, se roteste privirea de cate 3 ori in fiecare sens. Urmeaza un masaj usor, cu buricele degetelor mijlocii, aplicat in cerculete mici pe globii oculari, prin pleoape. Se incearca a se masa fiecare punct de pe pleoape. Tot preventiv, se recomanda o dezinfectare a ochilor cu cate o picatura de miere de tei (sau salcam). Se va produce o lacrimatie puternica. Se spala, apoi, cu vata inmuiata in ceai (infuzie) din Arnica si Salvie.

Pentru cei care au cazut, deja, victime acestei afectiuni, este recomandabil ca tratamentul cu miere sa fie aplicat zilnic, pana la vindecare. La acesta se adauga si niste comprese, aplicate de 3 ori pe zi, cu un decoct obtinut din 100 ml apa in care se fierb cate 1 lingura de Fenicul si Patrunjel frunze, pana ramane suficient lichid pentru cele 3 comprese.

De asemenea, se mai poate completa tratamentul cu un alt decoct din 100 ml apa, in care se fierbe o cantitate de cca 1 lingura de Rostopasca uscata, pana ramane aproximativ o lingura de lichid. Se aplica o compresa, apoi se toarna cate 2 picaturi in fiecare ochi. Aceste metode se folosesc timp de 4-5 zile, sau mai mult, pana se constata o ameliorare vizibila. Chiar daca, aparent, conjuctivita da semne de disparitie completa, este bine sa nu renuntati la perioada urmatoare, de 21 zile, in care sa va tamponati pleoapele cu Bitter Suedez (preferabil, produs din plante romanesti!), de mai multe ori zilnic. Chinezii folosesc adesea, in scopul tratarii conjuctivitei dar si pentru limpezirea vazului, compresele cu branza de soia, care acum se gaseste si pe la noi.

Tinand seama de faptul ca orice infectie virala este favorizata de o imunitate scazuta, mai recomand un produs biologic imunostimulator extrem de eficient: este un miceliu existent in sudul Chinei si cunoscut sub numele de cordyceps. Un tratament de 50 zile, cu cate doua capsule cu praf de cordyceps micellium va poate feri de multe riscuri de boli infectioase.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment