Lăptișorul de matcă are un conținut bogat în magneziu, calciu, combinații valoroase de fier, zinc, mangan, vitaminele B6, C și D. Este eficient în cazul multor tulburări psihice: nevroze, depresii, anxietate. Datorită acestei compoziții, lăptișorul de matcă posedă un puternic efect energizant, reușind să contribuie la reechilibrarea energetică a persoanelor obosite.

Lăptișorul de matcă nu este recomandat să se administreze copiilor sub 12 ani, deoarece poate provoca dereglări hormonale, mai ales la fetițe. Cantitatea administrată este diferită în dependență de vârstă. Se recomandă ca lăptișorul de matcă să fie luat dimineața între orele 7:00 și 10:00. Cantitatea de administrare este diferită la adolescenți și adulți.
Lăptişorul de matcă, util in multe tulburari psihice
La fete este recomandat zilnic - fie un drajeu, fie o capsulă, fie 10 - 12 picături, fie 5 - 6 granule. În cazul în care lăptișorul de matcă este combinat cu miere de albine, se ia doar o singură linguriță din acest amestec.

La băieții cu vârste între 10 și 16 ani, dozele specificate mai sus se reduc la jumătate. După vârsta de 16 ani, fetelor și băieților li se vor administra doze egale de lăptișor de matcă. Pentru adulți, doza este dublă, putând fi administrată de 2 ori pe zi: prima dimineața, iar cea de-a 2 înainte de masa de prânz. Nu se recomandă să se ia după-amiază, deoarece poate apărea un efect nedorit, respectiv insomnia, iar pacienții cu probleme psihice au nevoie de somn.

Lăptișorul de matcă este recomandat și persoanelor vârstnice, cu atât mai mult, cu cât bătrânii, mai ales cei care trăiesc singuri, sunt predispuși la depresie. Acest fenomen este numit depresia vârstnicului, determinată de sentimentul de singurătate, de izolare, de abandonare. Depresiile se accentuează în perioada de toamnă - iarnă, când ziua este mai scurtă, iar noaptea mai lungă, vârstnicii având oricum probleme cu somnul. Se recomandă ca persoanele vârstnice să facă o cură de 5 - 10 zile pe lună, începând cu sfârșitul lui octombrie. Vor putea astfel să suporte mai ușor singurătatea.

Administrat dimineața, lăptișorul de matcă reprezintă o sursă de energie. În a doua parte a zilei cantitatea de energie se micșorează, totuși nu se recomandă ca pacientul să apeleze la o nouă doză de lăptișor de matcă. Lăptișorul de matcă este mai eficient dacă este asociat cu miere de albine.

De obicei, cura de lăptișor de matcă debutează la sfârșitul lunii august și începutul lui septembrie. Pe parcursul lunilor decembrie, ianuarie și februarie, cura este întreruptă, iar în martie, cel târziu aprilie, aceasta se reia. Sunt alese exact perioadele când pacienții sunt predispuși la stări depresive profunde. Iar cura de lăptișor de matcă are rolul de a reduce numărul acestor episoade depresive.

Tratamentul cu lăptișor de matcă nu este unul costisitor. Poate fi procurat din farmacii, magazine naturiste și chiar de la micii producători. Pentru o siguranță mai mare, specialiștii recomandă procurarea lăptișorului de matcă din magazinele de profil autorizate. Şi în cazul lăptișorului de matcă avem nevoie de o recomandare din partea medicului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment