Pentru majoritatea maladiilor este mult mai ușoară prevenirea decât tratarea. Şi pentru stres există măsuri menite să îl prevină, de exemplu, protejarea de factorii de mediu poluanți, alimentația echilibrată, mișcarea zilnică.

Puțini cunosc că și extractele din unele plante au această capacitate de prevenire a instalării stresului. Sunt recomandate în primul rând substanțele antioxidante. Se administrează în fiecare zi sub forma unor capsule sau tablete. Sunt indicate cu atât mai mult, deoarece acestea nu îngrașă și nu provoacă efecte adverse.
Recomandari naturiste in combaterea stresului
Morcovi, argilă și soie
Pe lângă acestea, substanțele energizante au și ele un rol semnificativ în prevenirea apariției stresului. Sunt foarte eficiente însă și tabletele sau capsulele ce au în componența sa substanțe energizante extrase din morcovi, argilă sau soia. Dar administrarea acestora se face doar la indicația unui medic.

Muguri, frunze, mlădițe
Extractele obținute din muguri, frunze, mlădițe au un efect benefic. Spre exemplu, extractul din mlădițe de măceș se poate administra dimineața, câte o picătură pe zi până la terminarea unui flacon de 30 ml. Extractul din mlădițe de măceș poate fi înlocuit cu extractul din muguri de stejar, care se administrează în același mod.

Ceaiuri
Contra stresului, frecvent se recomandă ceaiurile. În cazul dat, poate fi folosit pe tot parcursul zilei un ceai obținut din: 50 g busuioc, 30 g de măceșe, 50 g păducel (sub formă de fructe, flori și/sau frunze), 50 g frunze de coacăz negru. Cu o lingură din acest amestec se prepară un decoct cu 250 ml de apă. Se fierbe timp de 5 minute, se strecoară bine și se beau 3 căni pe zi. Se poate consuma fie neîndulcit, fie îndulcit cu miere.

Un somn odihnitor
Smochinele, curmalele, strugurii și citricele sunt la fel de eficiente ca și plantele, alimentația având un rol foarte important în prevenirea stresului. Pe parcursul zilei, sunt recomandate ceaiuri și fructe. Seara, când ne pregătim pentru un somn odihnitor, se indică extractele din muguri de sequoia și extractul din muguri de tei argintiu.

Ceai din muguri de plop negru
Un ceai destul de bun este cel din muguri de plop negru. La o cantitate de 50 ml de apă se adaugă o linguriță de muguri de plop negru. Din acest ceai se bea o singură cană pe zi. Se pot adăuga muguri de viţă-de-vie. Se mai poate folosi și extractul din muguri de alun, dar fără un alt adaos.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment