În cazul maladiilor cardiovasculare, tratamentul medicamentos poate fi completat cu remedii mai puțin costisitoare. Una dintre cele mai eficiente plante indicate cardiacilor este păducelul, denumit popular "laptele bătrânului". Substanțele chimice din păducel și efectele sale calmante sunt recomandate în cardiopatia ischemică, fie ea dureroasă sau nedureroasă, în aritmie, dar și în hipertensiunea arterială.

Păducelul este util în afecțiunile cardiace cu substrat nervos, reușind să calmeze stările de nervozitate. În plus, este un bun adjuvant în tratarea sindromului Raynaud (boală vasomotorie) și a anginei pectorale.
Păducelul, recomandat în maladiile cardiace
Infuzia de păducel
Păducelul se poate administra sub mai multe forme. Cea mai utilizată este infuzia, care se prepară dintr-o linguriță de plantă la 250 ml de apă. Infuzia se prepară cu fructe din păducel, dar se pot adăuga și frunze sau flori. Seara, înainte de culcare se bea o cană de ceai îndulcit cu miere.

Tinctura de păducel
Tinctura de păducel este o soluție hidroalcoolică ce se administrează sub formă de picături. Cardiacii pot lua 25 - 40 de picături de 3 ori pe zi. Extractul de mlădițe sau muguri de păducel se administrează în doză unică - 50 de picături o dată pe zi. La fel de eficiente împotriva maladiilor de inimă sunt și capsulele sau tabletele cu păducel, fiind recomandate 1 - 3 tablete sau capsule pe zi.

În asociere cu alte plante
Păducelul poate fi utilizat și în combinație cu alte plante. Pentru tratarea sindromului Raynaud, a hipertensiunii arteriale și a insuficienței circulatorii, păducelul poate fi asociat cu coada calului, talpa gâștei, traista ciobanului, vâscul, valeriana.

Pentru tratarea anginei pectorale, păducelul poate fi asociat cu cimbrișorul, coada racului, talpa gâștei, valeriana. Toate acestea sunt administrate sub formă de infuzii, din care se pot bea 3 - 4 căni pe parcursul întregii zile. Persoanelor nervoase se recomandă o cană de ceai seara pentru calmare și un somn liniștit.

Păducelul are un rol important nu numai în utilizarea internă, ci și în cea externă. Această plantă este folosită în cazul maladiilor de piele. Se efectuează băi de picioare cu decoct de păducel. În așa mod se tratează bătăturile.

Păducelul este cunoscut și pentru efectele sale calmante, fiind folosit în tratarea insomniei. De aceea este recomandat cu precădere persoanelor cardiace care au nevoie de un somn liniștit și odihnitor. Un alt beneficiu al acestei plante este reducerea nivelului de colesterol.

Se recomandă ca tratamentul cu păducel să fie realizat sub supravegherea medicului. Oricum, administrarea păducelului trebuie făcută în paralel cu tratamentul de bază prescris de medicul cardiolog.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment