Ochii frumoși sunt determinați nu doar de culoarea lor, ci și de aspectul sănătos. Una dintre problemele care apar la nivelul ochilor sunt inflamațiile pleoapelor. Pentru acestea putem folosi remedii naturiste, bazate pe extracte din plante.

Inflamația pleoapelor, denumită în termeni medicali blefarită, poate fi provocată de infecții parazitare, microbiene, virale sau micotice. O altă cauză a inflamației pleoapelor este expunerea la substanțe chimice sau poluare, praf. Dacă inflamația se extinde către membrana conjunctivă a ochiului apare blefaro-conjunctivita.

Inflamațiile pleoapelor pot fi tratate cu ajutorul următoarelor plante - fenicul, albăstriță, nalbă mare, nuc, pătlagină și sulfină.
Remedii naturiste pentru pleoape inflamate
Infuzie de albăstriță
Infuzia de albăstriță se prepară din 2 lingurițe de flori la 250 ml de apă clocotită. Se pun comprese pe pleoape. Atenție! Aceste comprese trebuie să fie reci, nicidecum călduțe sau calde.

Decoctul de fenicul
Decoctul dintr-o linguriță de fenicul zdrobit la 250 ml de apă are același efect benefic asupra pleoapelor ca și infuzia de albăstriță. Decoctul se fierbe timp de 20 de minute, după care se strecoară și se folosește sub formă de cataplasme.

Infuzie de nalbă
Din nalba mare se face o infuzie. Timp de 2 minute se fierb la foc mic 2 lingurițe de pulbere din frunze la 250 ml de apă. Se lasă la răcit, se strecoară și se aplică comprese sau se fac spălături.

Decoctul de nuc
Decoctul de nuc se prepară din 3 lingurițe de frunze uscate la o cană de 250 ml de apă. Se fierbe 10 minute, se lasă la răcit și se strecoară. După care se pun comprese pe pleoape.

Infuzie de pătlagină
Infuzia de pătlagină se face din frunze uscate. Se pune o linguriță de plantă la o cană de 250 ml de apă. Se infuzează câteva minute. Se pot face spălături sau pot fi aplicate comprese pe pleoape.

Infuzie de sulfină
Infuzia din sulfină se face din 2 lingurițe de plantă la 250 ml de apă. Se infuzează 15 minute, se strecoară și se fac cataplasme.

Decoctul din turiţa mare
Pentru acesta sunt necesare 250 g de plantă și 1 litru de apă. Spre deosebire de celelalte plante, turiţa mare se fierbe mai mult timp - 30 de minute, se răcește, se strecoară și se fac spălături.

Plânsul îndelungat, petrecerea multor ore în fața calculatorului, insomniile, duc la înroșirea ochilor și apariția cearcănelor. Pentru a combate aceste probleme sunt recomandate pliculețele de ceai care, după ce au fost puse în apă încălzită și răcite puțin, trebuie aplicate direct pe pleoapele închise. Blefarita apare cu precădere la persoanele care au mătreață, alergii sau eczeme. Totodată, blefarita cronică apare în asociere cu acneea rozacee sau dermatita seboreică.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment