In ciuda faptului ca stafidele sunt utile, nu trebuie de exagerat cu ele. Ideea este ca nutrientii sunt mult mai concentrati, decat in produsul proaspat.

Stafide : compozitie
Valoarea nutritiva a acestor fructe este reprezentata de : glucide, compusi de azot, acidul tartric si oleanolic, fibre, vitamine B1, B2, B5, oligoelemente (fier, bor, magneziu).

La 100 g de stafide sunt 279 kcal. Se recomanda acest fruct de consumat in anemii si pentru gravide, deoarece au efect benefic asupra fatului.
Stafidele – proprietati utile
Stafidele contin si calciu, care joaca un rol important in timpul sarcinii. Potasiu din ele reduc edemul si micsoreaza tensiunea arteriala.

Proprietati utile
Stafidele au capacitatea de a actiona ca un sedativ, in plus, au un efect pozitiv asupra inimii, plamanilor, rinichiului si tractului gastro-intestinal.

Cu toate acestea, trebuie sa fim atenti, deoarece contin de 8 ori mai multa glucoza si fructoza, decat strugurii proaspeti. Fructele nu sunt recomandate celor ce sufera de diabet, ulcer gastric si duodenal, enterocolite. Sa refuze consumul cei ce au fost diagnosticati cu tuberculoza activa, ce au ulcere in cavitatea bucala si cei cu obezitate.

Retete pentru tratament
Pentru tuse, raceala si dureri in gat: se pregateste un ceai din 100 g de stafide si se adauga o lingura suc de ceapa. Se toarna apa fierbinte peste fructele uscate si se lasa 10 minute, apoi se filtreaza si se storc bine stafidele. Apoi se adauga suc de ceapa. Se consuma cate jumatate de pahar de 3 ori pe zi.

Ele pot fi destul de utile in oboseala si dureri de cap. Se consuma cate 30 g nuci, 20 g stafide, 50 g branza, zilnic si utitati de oboseala pentru totdeauna.

Persoanele care sufera de hipertensiune, pot marunti 100 g stafide si turna peste ele un pahar de apa fierbinte si se fierb inca 10 minute. Apoi se strecoara si se consuma acest decoct pe parcursul zilei, in combinatie cu alte medicamente.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment