Gospodinele din Franţa ştiu foarte bine cât de benefică este anghinarea pentru digestie, vezica biliară şi ficat.

Bogate într-o substanţă chimică denumită cinarină, aceste legume ar trebui să fie consumate la mesele săţioase, deoarece stimulează producerea bilei, proces care facilitează digestia grăsimilor.Bila funcţionează în organism la fel ca detergentul de vase - descompune grăsimile, reducând astfel considerabil învelişul gras expus la sucurile digestive din stomac.
Anghinarele, bogate in cinarina sau potasiu
Nutriţioniştii întrebuinţează extracte de anghinare la tratarea hipertensiunii arteriale şi se mai ştie că acestea ajută organismul să scape de colesterol. Datorită proprietăţilor sale diuretice, anghinarea conţine substanţe care curăţă şi detoxifică, fiind astfel de ajutor persoanelor care suferă de gută, artrită sau reumatism.

Dacă sunteţi suficient de norocos încât să găsiţi anghinare mici proaspete, consumaţi-le crude, cu puţin ulei de măsline, pentru a beneficia de toate proprietăţile lor curative, sau prăjite uşor, cu paste.
Anghinarea rotundă este un soi de scaiete originar din zona mediteraneeană a Europei.

Nu trebuie confundată cu anghinarea de Ierusalim, o plantă nord-americană care a ajuns în Franţa în anii I 600 şi care conţine mai mult potasiu, fiind foarte săracă în alţi nutrienţi. Ambele tipuri conţin însă în locul amidonului o substanţă chimică denumită inulină.

La fel ca fibrele, insulina nu se descompune în timpul digestiei, ci este fermentată prin acţiunile exercitate în colon de către bacterii, deci pot provoca eliminări de gaze. Anghinarea de Ierusalim se consumă de obicei în supe.

Ştiaţi că...
  • Anghinarele rotunde - Energie / 100g - 18kcal;
  • Anghinarele de Ierusalim - Energie / 100g - 41 kcal;
  • Sunt bogate în cinarină sau potasiu;
  • Sunt bune în cazul afecţiunilor hepatice, ale vezicii biliare, gută, artrită şi reumatism;
  • Ajută la scăderea colesterolului şi este un diuretic eficient;
  • Se recomandă să se consume crudă, dacă este foarte mică;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment