În scopuri terapeutice sunt folosite rădăcinile de brusture atât de către medicina ştiinţifică, cât şi de către cea populară. Brusturele este foarte utilizat şi în cosmetica populară.

Decoctul dintr-un amestec de plante este foarte recomandat împotriva mătreţei, pielii grase a capului, mâncărimilor, firul de păr se întăreşte, nu mai cade şi creşte mult mai frumos. Cu decoctul fierbinte se masează pielea capului de două-trei ori pe saptămână sau se clăteşte părul după ce v-aţi spălat.
Radacini de brusture si obligeana impotriva caderii parului
Se amestecă o parte rădăcină de brusture şi o parte rădăcină de obligeană; şase linguri din acest amestec se pun într-un litru de apă şi se fierb 10 minute. Se poate folosi şi următorul decoct: o parte rădăcină de brusture şi o parte scoarţă de salcie; patru linguri din acest amestec se pan într-un litru de apă şi se fierb 10 minute.

Dacă aveţi părul foarte rar, faceţi din când în când câte o mască hrănitoare pentru păr: amestecaţi o lingură de ulei de brusture, un gălbenuş de ou proaspăt, o linguriţă de miere, două linguriţe de suc de ceapă şi două linguriţe de săpun lichid sau şampon. Întindeţi-vă acest amestec pe pielea capului, acoperiţi-vă părul cu o bucată de staniol sau cu o pungă, apoi puneţi-vă un prosop gros; după două ore spălaţi-vă pe cap.

Împotriva mătreţei şi căderii părului se folosesc formă de decoct scoarţa de salcie şi rădăcina de brusture (în părţi egale); decoctul este recomandat pentru spălarea parului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment