Denumirea ştiinţifică a orzului este Hordeum, iar în Antichitatea romană era considerat un aliment atât de întăritor, încât unii dintre cei mai puternici gladiatori erau denumiţi hordearii, deoarece orzul era alimentul lor de bază.

Toate formele de orz conţin fibre solubile, betaglucan, care ajută corpul să elimine excesul de colesterol. De asemenea, conţin inhibitori de proteaze, care ajută la prevenirea cancerului.
Orzul, bogat in fibre solubile si in complexul de vitamine B
Este timpul să beneficiaţi de această cereală minunată. Folosiţi mult orz în bucătărie: ca faină la reţetele de biscuiţi, brioşe şi prăjituri; ca grăunţe în amestecurile de cereale şi legume; fiert în apă pentru obţinerea băuturilor şi adăugat la supe. Face laptele mai digerabil, mai ales pentru copiii mici, şi se coace bine cu lapte pentru prepararea budincilor.

Medicina tradiţională folosea de obicei apa cu orz şi lămâie pentru tratamentul cistitei şi al tuturor infecţiilor urinare.

Pentru a o prepara, turnaţi 15 g de orz nedecojit spălat într-o tigaie cu 500 de ml de apă şi două lămâi spălate, tăiate în patru şi nedecojite. Aduceţi la punctul de fierbere, acoperiţi şi fierbeţi la foc mic timp de 30 de minute. Scurgeţi, păstraţi la frigider şi beţi câteva pahare pe zi.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - 72kcal;
  • Este bogat în fibre solubile şi în complexul de vitamine B;
  • Este recomandat pentru infecţii urinare şi constipaţie;
  • Orzul este bun pentru inflamări ale gâtului, esofagului şi tractului digestiv;
  • Contribuie la scăderea nivelului colesterolului şi la prevenirea cancerului;
  • Se serveşte cel mai bine ca orz nedecojit (mai nutritiv decât orzul decojit);
  • Nu se recomandă celor care suferă de boala celiacă;

Substanţele îndulcitoare din orz îl fac alimentul excelent pentru uşurarea durerilor de gât, esofagită, gastrită şi colită şi, la fel ca alte cereale, orzul este bogat în minerale.

Deoarece conţine calciu, potasiu şi complexul de vitamine B, orzul este util pentru persoanele care suferă de stres sau oboseală şi un aliment nutritiv pentru convalescenţi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment